Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  IFJ: U ovoj godini u svetu ubijeno 42 novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

10. 12. 2020.

Izvor: UNS

IFJ: U ovoj godini u svetu ubijeno 42 novinara

Prethodne tri decenije ubijeno je 2.658 novinara i medijskih radnika širom sveta, dok je ove godine zabeleženo 42 slučaja kada su kolege na novinarskom zadatku izgubile živote, saopštila je Međunarodna federacija novinara (IFJ) povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, koji se danas obeležava.

U svetu je prošle godine bio veći broj ubistava novinara (49) nego ove, ali iz IFJ-a upozoravaju da to ne može da prikrije „smrtonosnu opasnost i pretnje sa kojima se novinari zbog svog posla suočavaju“. Podaci za prethodnih trideset godina predstavljaju, navode, poziv da se „udvostruče napori“ kako bi se povećala bezbednost novinara.

Prema podacima IFJ-a, u 2020. godini Meksiko se nalazi na prvom mestu po broju ubijenih novinara, jer je čak 13 kolega nasilno izgubilo život, što je četvrti put u prethodnih pet godina da se ova zemlja nalazi na vrhu liste. „Imajući u vidu da su novinari u velikom broju meta od 70-ih i 80-ih godina, Meksiko će ostati najopasnije mesto za novinare na planeti“, navode u IFJ.

Na drugom mestu je Pakistan u kojem je ubijeno pet novinara, dok su u Avganistanu, Indiji, Iraku i Nigeriji ove godine stradala po tri novinara.

Studija IFJ-a, koja je danas objavljena, pokazuje da se najmanje 235 novinara i medijskih radnika trenutno nalaze u zatvoru. Na vrhu te liste, kao region nalazi se Evropa u kojoj je 91 novinar u pritvoru, a zatim Afrika sa 62 takva slučaja. Na trećem mestu je azijsko-pacifički region sa 47 novinara u pritvoru, a slede Bliski istok i arapski svet sa 33 takva slučaja.

Nalazi IFJ-a pokazuju da su građanski nemiri i protesti povezani sa izborima doveli do masovnih hapšenja novinara, kao što se desilo u Belorusiji. Bilo je hapšenja i kada su novinari izveštavali o virusu korona, poput tragičnog slučaja u Egiptu kada je novinar zbog lažne optužbe u pritvoru oboleo od korone, a zatim preminuo.

IFJ ističe da je polovina ubistava novinara u prethodnih trideset godina bila u zemljama koje su pretrpele rat, kriminal i korupciju, ali i katastrofalni slom zakona i reda. Na prvom mestu nalazi se Irak sa 339 ubistva, zatim Meksiko (175), Filipini (159), Pakistan (138), Indija (116), Ruska Federacija (110), Alžir (106), Sirija (96), Somalija (93) i Avganistan (93).

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi