Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  REM sutra o kandidatima za upravne odbore javnih servisa, bez prisustva medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

19. 11. 2020.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

REM sutra o kandidatima za upravne odbore javnih servisa, bez prisustva medija

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) za sutra je zakazalo sednicu Saveta tog tela na kojoj je planirano utvrđivanje liste kandidata upravnih odbora javnih servisa i slučaj vređanja novinarke Žakline Tatalović na televiziji Pink, ali troje članova protestuju što su mediji ponovo onemogućeni da izveštavaju sa sednica Saveta REM-a.

Članovi Saveta REM-a Slobodan Cvejić i Judita Popović tražili su da se promeni status sutrašnje sednice - iz vanredne u redovnu. Objasnili su da se u praksi redovne održavaju uživo, a vanredne elektronskim ili telefonskim putem, kao i da status same sednice nije povezan sa pitanjem šta se na sednici odlučuje.

To, međutim, nije prvi slučaj da i na redovnim sednicama Saveta REM-a budu izostavljeni mediji, iako su poslali zahteve za izveštavanje sa nje.

Na sednici REM-a na kojoj je trebalo da bude raspravljano o vremenskom ograničenju rijaliti programa prvobitno nisu mogli da prisustvuju novinari koji su poslali zahtev za izveštavanje zbog epidemiološke situacije, da bi na predlog Višnje Aranđelović, članice Saveta REM-a, uslovi za novinare bili obezbeđeni.

„Članovi Saveta nisu slobodni zidari koji mogu da se sastaju u tajnosti i bez prisustva medija. Budući da smo izabrani kako bismo štitili interese javnosti, dužni smo da toj istoj javnosti omogućimo uvid u ono što radimo“, rekla je za UNS Višnja Aranđelović.

Ona smatra da tačke dnevnog reda koje su predviđene za sutrašnju sednicu Saveta REM-a poput utvrđivanje liste kandidata za upravne odbore javnih servisa i slučaj novinarke Žakline Tatalović „zahtevaju da se o njima razgovara i da im se posveti više pažnje od glasanja jednim mejlom ili telefonskim pozivom“.

Cvejić i Popovićeva zaključuju da ovakva praksa u organizovanju sednica „otežava diskusiju“ članova Saveta i „normalan rad“ ovog tela, što je od „kritične važnosti kada se odlučuje o pitanjima oko kojih postoji podeljenost stavova i mišljenja članova Saveta i/ili koja su izazvala veliku pažnju javnosti i debatu“.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi