Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Dobitnik nagrade „Đoko Vještica“ Slobodan Vasić: Kafa humanosti najslađa
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

26. 10. 2020.

Autor: J.P. Izvor: UNS

Dobitnik nagrade „Đoko Vještica“ Slobodan Vasić: Kafa humanosti najslađa

„Moj zadatak je da budem spona između dobrih ljudi i onih kojima je pomoć potrebna. Ova tranziciona i kovidna vremena baš takve ljude rađaju“, izjavio je Slobodan Vasić, novinar i urednik Radija Bravo iz Požarevca, ovogodišnji dobitnik nagrade za novinarsku humanost „Đoko Vještica“.

Na današnjem uručenju nagrade „Đoko Vještica“ u Pres centru UNS-a Vasić, koji je tokom četiri godine humanitarnog rada organizovao na desetine akcija u kojima je prikupio više miliona dinara, rekao je da se ta „grudva zakotrljala“ kada su samohranoj majci uspešno renovirali krov kuće, iako je prvobitno planirana samo popravka.

„Danas imamo izuzetno humane ljude, kada govorim o svom gradu, koji vode privatna preduzeća ali i one koji nisu imućni. Ako vide dobru nameru da se nekome pomogne, a uvek su naše akcije protkane dobrim namerama, hoće i to svoje malo da podele“, kazao je on.

Vasić je rekao da je ovo priznanje svakako veliko ali da ga „užasno srećnim i ponosnim“ čini humanitarni rad, poput renoviranja kuća. „Najveća nagrada je kada sa domaćinima u njihovoj, novoj renoviranoj kući popijemo kafu. To je najslađa kafa na svetu. Predlažem svima da probaju jednom takvu kafu“, rekao je na uručenju ovogodišnji dobitnik nagrade „Đoko Vještica“.

On je kazao da su tokom vanrednog stanja u Požarevcu delili pakete pomoći hrane. „Svratio sam kod prijatelja, znajući da on i supruga rade kao nadničari. Žena me je sačekala. Pošle su joj suze kada je videla šta nosim“, rekao je Vasić i dodao da na polju humanosti ima mnogo kolega koji takođe zavređuju ovu nagradu.

Predsednica Izvršnog odbora UNS-a Dragana Pejović rekla je da je Udruženje ponosno na nagradu za novinarsku humanost. „Reč je o aspektu novinarskog posla koji je nevidljiv. To je jedna od naših najvažnijih nagrada zato što pokriva redak aspekt koji podiže ugled naše profesija“, rekla je Pejovićeva.

Miloš Bata Milatović, predsednik žirija koji je odlučivao o dobitniku nagrade, rekao je da je novinarima u manjim sredinama mnogo teže da sprovedu značajnu humanitarnu akciju jer iza njih ne stoje značajne informativne kuće. Dodao je da se od 19 ovogodišnjih kandidatura za nagradu „Đoko Vještica“, što je najveći broj od kada se nagrada dodeljuje, izdvojila i Branka Borisavljević, novinarka Večernjih novosti.

„To je odličan pokazatelj da i u teškim vremenima izazvanim kovidom znatan broj novinara iskazuje svoju humanost i sa posebnom ljubavlju pomažu ljudima u svom okruženju“, kazao je Milatović.

Branislav Baćović, u ime preduzeća Transportšped koje od 2017. godine obezbeđuje novčani deo nagrade u iznosu od 1.000 evra, obećao je da će nagradu podržavati sve dok UNS bude imenovao dobitnika koji zaslužuje da ponese nagradu imena i dela Đoke Vještice.

„Raditi u maloj sredini na humanitarnom poslu nije jednostavno kao u Beogradu. Svi vas znaju i mere ono što je u Srbiji česta pojava, koja vam je namera i šta stoji iza nje. Očigledno je ovde reč o čestitosti i pristupu da čovek bude od koristi onima kojima je ta mala pomoć nekada veoma značajna“, rekao je Baćović.

Slobodan Vasić u Požarevcu i okolini već nekoliko godina pokreće brojne humanitarne akcije, a osim na svom Radiju Bravo apele za pomoć najugroženijima šalje preko Fejsbuk grupe „Požarevac online“. Nedavno je osnovao udruženje „Solidarnost online“, koje je zvanični nosilac aktivnosti za pomoć sugrađanima.

Tokom četiri godine humanitarnog rada Vasić je organizovao na desetine akcija u kojima je prikupio više miliona dinara. Nije se zadržao samo na izveštavanju, već je išao „od vrata do vrata“ i prikupljao pomoć od građana i lokalnih preduzetnika.

Udruženje koje vodi je tokom vanrednog stanja kupilo 530 posteljina za Opštu bolnicu u Požarevcu i podelilo 100 paketa hrane siromašnim porodicama. Od 2015. godine organizuje dodelu 230 novogodišnjih paketića deci iz socijalno ugroženih porodica koje sistem iz ne vidi.

Ovogodišnji je dobitnik nagrade Večernjih novosti za najhumaniji podvig. Udruženje novinara Hrvatske prošle godine dodelilo mu je nagradu za humanost na Festivalu radijske reportaže.

Karijeru je započeo kao student u Radio Kragujevcu. Radio je u Radio Požarevcu, a bio je i urednik Radio i TV Duge. Radio Bravo, čiji je vlasnik, glavni urednik i na kome ima svoje autorske emisije, osnovao je 1999. godine.

 

Komentari (1)

ostavi komentar
pon

26.10.

2020.

anonymous [neregistrovani] u 19:27

Чланови жирија

У вести немате наведене чланове жирија који су доделили награду!!!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi