Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Može li istinito izveštavanje da ugrozi Srbe na Kosovu i Metohiji?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

19. 10. 2020.

Autor: Vladimir Radomirović Izvor: UNS

Odgovor predsednika UNS-a kolegi Dimitrijeviću iz Goraždevca

Može li istinito izveštavanje da ugrozi Srbe na Kosovu i Metohiji?

Kolega Darko Dimitrijević iz Goraždevca pisao je Udruženju novinara Srbije tvrdeći da su „neki beogradski listovi“ preneli objave nekakvih „patriota na baterije“ na društvenim medijima.

Dimitrijević tvrdi da zbog „takvih tekstova trpimo mi, ne samo medijski radnici, nego čitav naš narod koji živi na KiM i sveštenstvo SPC“ i zatim traži da UNS osudi pisanje „Večernjih novosti“ „koje ovakvim tekstovima direktno ugrožavaju naše živote i bezbednost“. Uz pismo, poslao je i linkove ka člancima iz „Večernjih novosti“ - jednom o odlasku neimenovanog sveštenika na Košare i drugom o tome kako su „albanski teroristi“ na karaulu na Košarama ponovo okačili albansku zastavu koju je taj sveštenik prethodno skinuo.

„Večernje novosti“, međutim, nisu prenele objave sa Fejsbuka ili neke druge društvene mreže, već su objavile autorski tekst na osnovu materijala koje je dostavio sveštenik čiji su identitet zaštitile. Prethodno je novinarka „Večernjih novosti“ posetila karaulu na Košarama i objavila reportažu o tome, što je nadahnulo sveštenika i njegove prijatelje da i sami pokušaju da dođu tamo kako bi na Miholjske zadušnice održali pomen poginulim vojnicima Vojske Jugoslavije. Sveštenik je novinarki, po povratku, dostavio fotografije i video-snimak, što je ona iskoristila za članak. To bi uradio svaki novinar. Da li je Darko Dimitrijević uopšte pročitao tekst u „Večernjim novostima“?

Sa kolegom Dimitrijević mogao bih da se složim da je sporan termin „albanski teroristi“ u naknadnom tekstu „Večernjih novosti“ o „osveti“ zbog skidanja zastave Republike Albanije sa karaule. Ne vidim, međutim, kako bilo koji medij – pa neka je i beogradski – može istinitim izveštavanjem da ugrozi Srbe na Kosovu i Metohiji.

„Večernje novosti“ su izvestile, koristeći autentični materijal, o događaju koji se desio i koji je važan za čitaoce i širu javnost.

Dimitrijević očekuje da UNS osudi „Večernje novosti“. Da se postavi u ulogu ideološko-političkog komesara. Da bude cenzor. Da li to treba da radi Udruženje novinara Srbije? Da osuđuje novinare i urednike koji su izvestili o nečemu što se desilo? Ili da traži od njih da ćute i ne obaveštavaju javnost kako bi se sačuvao „viši cilj“?

UNS je bio i ostao na strani ugroženih kolega i Srba sa Kosova i Metohije, ali ne može da osuđuje beogradske medije koji izveštavaju na osnovu činjenica samo zato što bi takvi tekstovi mogli da naljute albanske ekstremiste. 

Mediji na albanskom jeziku izveštavaju da je kosovska policija izvršila uviđaj na Košarama posle pomena o kojem su „Večernje novosti“ izvestile. Zašto? Kakva je to policija koja istražuje verski obred? Ko je bio ugrožen pomenom na Košarama? Koji su zakon ti Srbi na Košarama prekršili?

Tu je odgovor na zahtev Darka Dimitrijevića. Srbe na Kosovu i Metohiji ne ugrožava tačno informisanje, već ovakav odnos većinske zajednice.

A o tome se mora pisati.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi