Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Publikacije Saveta Evrope o zaštiti novinara i privatnosti u medijima na sajtu UNS-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

14. 10. 2020.

Izvor: UNS

Publikacije Saveta Evrope o zaštiti novinara i privatnosti u medijima na sajtu UNS-a

Savet Evrope (SE) objavio je dve publikacije „Kako zaštiti novinare i ostale medijske aktere?“ i „Smernice za zaštitu privatnosti u medijima“, ali i niz preporuka Platforme SE za zaštitu novinarstva i bezbednost novinara koje se odnose na bezbednost novinara.

Publikacija „Kako zaštiti novinare i ostale medijske aktere?“ pruža odgovore, kroz sudsku praksu Evropskog suda za ljudska prava, šta može i treba da se učini da se zaštite novinari i medijski radnici. U njoj su i predlozi kako da se pitanje bezbednosti preseli iz puke teorije u upotrebljive mere.

Savet Evrope objavio je i tematske preglede, prevedene sa Platforme SE za zaštitu novinarstva i bezbednost novinara, koji se odnose na pitanja uznemiravanja i zastrašivanje novinara, izveštavanje sa protesta i demonstracija, zaštitu novinarskih izvora, kao i pitanje nekažnjivosti za napade na novinare.

Publikacija „Smernice za zaštitu privatnosti u medijima“ sadrži skup evropskih i standarda Evropskog suda za ljudska prava koji se odnose na zaštitu privatnosti javnih ličnosti i privatnih lica u medijima. Silj smernica je da pomognu novinarima da praktično primene navedene standarde na pojedinačne etičke dileme.

U prilogu objavljujemo publikacije i tematske preglede Saveta Evrope. Publikacije možete preuzeti i u rubrici „UNS dokumenta“ na našem sajtu.

Tematski pregled - uznemiravanje i zastrašivanje novinara  

Tematski pregled - izveštavanje sa protesta i demonstracija 

Tematski pregled - zaštita novinarskih izvora 

Tematski pregled - nekažnjivost 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi