Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Novinare iz Zaječara selektivno pozivaju na konferencije gradske vlasti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

23. 09. 2020.

Autor: J. P. Izvor: UNS

Novinare iz Zaječara selektivno pozivaju na konferencije gradske vlasti

Novinari iz Zaječara obavestili su Udruženje novinara Srbije (UNS) da ih gradska vlast selektivno poziva na konferencije za medije, ocenjujući da gradski čelnici na taj način „beže“ od pitanja koja su od interesa za javnost. Gradska uprava Zaječara to negira i ističe da se rukovode principom otvorenosti za medije.

Novinar portala Glas Zaječara Miljko Stojanović kaže da Gradska uprava Zaječara selektivno poziva novinara na konferencije, kao da se u više navrata uverio u to. „Na ovaj način beže od pitanja nezavisnih novinara koja su u interesu javnosti, ali nisu u njihovom interesu da se čuju“, smatra Stojanović.

U Gradskoj upravi Zaječara tvrde da su „najave događaja Gradske uprave grada Zaječara i kabineta gradonačelnika objavljivane na sajtu grada“.  

„Ovo je delimična istina. Pozive postavljaju preko sajta, ali ne za sve događaje. Primer je da je u julu na sajtu objavljen samo jedan poziv, za konferenciju Štaba za vanredne situacije. U avgustu, takođe, jedna najava za sednicu Skupštine grada Zaječara“, kaže Stojković.

Pomoćnica gradonačelnika Zaječara za medije Elena Petrović za UNS kaže da „nikada, niti jednom mediju nije onemogućeno da snima događaje koji su od javnog interesa za građane Zaječara i širu javnost, a koji su u organizaciji Gradske uprave, tako da nema mesta diskriminaciji“.

Glavni urednik portala Zaječar onlajn Vladan Stanković, međutim, tvrdi isto što i kolega Stojanović, da diskriminacija pojedinih medija u Zaječaru već dugo traje. „Više puta se dešavalo da obaveštenje na sajtu grada bude objavljeno desetak minuta pre samog događaja, pa je praktično nemoguće da se na snimanje stigne“, kaže Stanković.

On dodaje su bili svedoci kada je pomoćnica gradonačelnika Petrovićeva selektivno telefonom obaveštavala određene medije o događaju, dok su „nepodobni“ morali da se informišu preko sajta. 

„Tokom vanrednog stanja obaveštenja na sajtu su postavljana za trećinu događaja, dok smo za ostale saznali ili od kolega na terenu ili kada se događaj završi, pa vidimo objave u drugim medijima“, kaže za UNS urednik Zaječara onlajn.

Stanković navodi da je poslednji primer zatvorenosti za medija vlasti u Zaječaru bio u ponedeljak, 21. septembra kada je na sajtu grada objavljena informacija o podeli dezinfekcionih sredstava direktorima škola, a da prethodno nije bilo najave za taj događaj.

Poslednjih meseci, UNS su se kolege i iz Pančeva, Šapca, Svilajnca i Subotice žalile da je vlast na lokalu zatvorena za novinare, da ih ne poziva na konferencije i da se to dodatno pogoršalo sa epidemijom kada su pravovremene i tačne informacije od posebne važnosti za građane.

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi