Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Kojih novinara nema na Zelenovićevim konferencijama u Šapcu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

20. 07. 2020.

Autor: D. Bjelica Izvor: UNS

Kojih novinara nema na Zelenovićevim konferencijama u Šapcu

Da li ste dobili poziv na današnju konferenciju za novinare Nebojše Zelenovića, gradonačelnika Šapca i šefa štaba za vanredne situacije ovog grada? To pitanje UNS je postavio šabačkim novinarima, kako bi proverio navode da se na konferencije u poslednjih mesec dana jedna grupa novinara ne poziva.

 

Dopisnik „Politike“ Miroljub Mijušković odgovorio je da pozive na Zelenovićeve konferencije ne dobija od održanih parlamentarnih i lokalnih izbora u Srbiji, a da je ranije redovno pozivan imejlom i telefonom.

„Prva konferencija na koju nisam pozvan je ona od 22. juna na kojoj je Zelenović saopštio da traži ponavljanje izbora na svih 100 biračkih mesta. Da sam bio pitao bih ga sigurno odakle naknadna pamet, kad u izbornom danu njegovi predstavnici nisu imali primedbe u zapisnicima, a on lično više puta saopštavao kako sve protiče u najboljem redu. Čovek, međutim, neće pitanja na koje nema odgovor, pa me i ne zove“, kaže Mijušković .

On navodi da konferencije prenosi TV Šabac, da na njih „Zelenović poziva medije koje plaća“ i da se na njima ne mogu čuti prava pitanja. „Pitaju ga ono što bi sam pitao sebe“, smatra Mijušković.

U prilog tvrdnji da na konferencijama sve protiče „glatko“ navodi da je konferencija od 22. juna trajala sa novinarskim pitanjima šest minuta i petnaest sekundi.

Sam gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović u razgovoru za UNS, međutim, kaže da prvi put čuje da neko od novinara nije pozivan, da su konferencije javne i  da na njih može doći ko god želi.

„Dajte mi samo ko ne dolazi? Dolazi RTS, lokalni mediji. Bili su par puta iz Nove Pazove“, odgovorio je UNS-u Zelenović.

Na pitanje da li je primetio da nekoga od novinara nema, Zelenović je odgovorio da nije i obećao da će proveriti o čemu se radi sa nadležnom službom koja se bavi pozivanjem novinara.

Na spisku novinara koji se ne pozivaju nalazi se i Mirjana Čvorić Gubelić, član Uprave UNS-a, koja je poslednji put pozvana na konferenciju 23. juna, kada je gradonačelniku Šapca postavila nekoliko pitanja u direktnom uključenju za TV Prva.

Ona kaže da ne zna šta je razlog da je više nema na spisku pozivanih na konferencije na kojima Zelenović saopštava podatke kojima raspolaže štab za vanredne situacije uvedene zbog koronavirusa.

Dopisnica „Večernjih novosti“ iz Šapca Aleksandra Delić objasnila je UNS-u da ne obraća pažnju na to što ne dobija pozive i hoće li ih dobijati. „Odlazila sam kad nađem za shodno. Potpuno sam ravnodušna“, kaže Delićeva i dodaje da svoje obaveze i u tim okolnostima obavlja profesionalno.

Međutim, ni ona ne zna da kaže zašto su prestali da stižu pozivi novinarima koji su ranije uredno obaveštavani o konferencijama.  



Komentari (1)

ostavi komentar
pon

20.07.

2020.

Judge Dredd [neregistrovani] u 19:31

Šta pokušavate?

Zašto pokušavate da stvorite problem tamo da ga nema? Da li je nekom zabranjeno prisustvovanje? Da li su konferencije bile tajne? Pa demantuje Vas koleginica iz Novosti. Uslov očigledno nije bio "specijalan" poziv. Ali nema veze, samo ste kolegi iz Politike dali priliku da pokaže svoju političku ostrašćenost.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi