Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  MUP: Novinar i selektor Beldoksa priveden jer je bacao kamenice na policiju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

13. 07. 2020.

Autor: J. P. Izvor: UNS

MUP: Novinar i selektor Beldoksa priveden jer je bacao kamenice na policiju

Novinar i član Nezavisnog udruženja novinara Srbije Igor Stanojević priveden je zbog sumnje da je u pravcu pripadnika policije bacao kamenice tokom demonstracija u Beogradu, rečeno je Udruženju novinara Srbije (UNS) u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

U MUP-u kažu da tokom privođenja Stanojević nije rekao da je novinar, kao i da je kod selektora Beldoks festivala, filmskog kritičara i saradnika lista „Politika“ tek prilikom pretresa, kada je doveden u policijsku stanicu, pronađena novinarska legitimacija.

„Prilikom razgovora on je izjavio je da je na protestu bio u svojstvu građanina i da zato nikome nije ni pokazivao svoju novinarsku legitimaciju“, kažu u MUP-u. Dodaju da je priveden sudiji za prekršaje „zbog sumnje da je počinio prekršaj nepristojno, drsko i bezobzirno ponašanje iz Zakona o javnom redu i miru“.

Stanojević za UNS kaže da „nije u mogućnosti“ da daje izjave za javnost, jer se i dalje vodi prekršajni postupak protiv njega.

Da je novinar uhapšen javnost je saznala na društvenim mrežama kada je devojka Stanojevića Ana Marija Grbić objavila da je uhapšen 8. jula pre ponoći, da je sa sobom nosio novinarsku legitimaciju koju je pokazao, ali da su ga uprkos tome uhapsili. „Igor nije neko ko lomi i gađa, Igor je bežao od suzavca i sada zbog toga ide na sud“, objavila je tada ona.

Istovremeno je i Beldoks festival tražio slobodu za novinara, navodeći da je i pored novinarske legitimacija uhapšen i da ga je policija „držala više od sat vremena sputanog na asfaltu, da bi ga odvezla zajedno sa grupom uhapšenih građana u nepoznatom pravcu“.

Tada su apelovali na nadležne da „oslobode Stanojevića svih sumnji i mogućih optužbi, imajući u vidu da je reč o novinaru, koji je bežeći od suzavca presretnut i savladan od strane policije, a potom i bezrazložno priveden“.

Stanojević je sutradan, 9. jula pušten iz pritvora da se brani sa slobode.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi