Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Napadnuti snimatelji Tanjuga nastavili da izveštavaju do kraja protesta
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

08. 07. 2020.

Autor: D. Bjelica Izvor: UNS

Napadnuti snimatelji Tanjuga nastavili da izveštavaju do kraja protesta

Snimatelj agencije Tanjug kog je sinoć na protestima ispred Narodne skupštine osoba koja je učestvovala u demonstracijama udarila pesnicom u stomak imao je novinarsku legitimaciju oko vrata, nije tražio lekarsku pomoć i nastavio je da radi do jutarnjih sati rekla je Udruženju novinara Srbije direktorka ove agencije Branka Đukić. Ona je objasnila da se dogodio i drugi incident kada je u blizini Glavne pošte na drugog snimatelja Tanjuga, koji nije imao vidne pres oznake, nasrnuo muškarac i pokušao da mu otme kameru.

“Snimatelj koji je dobio udarac u stomak u trenutku napada stajao je u masi na donjim stepenicama ispred ulaza u zgradu Skupštine zajedno sa kolegom koji nije iz Tanjuga. Naš kolega je imao pres legitimaciju sa logom agencije okačenu oko vrata, a kolega pored njega je bio bez vidljive legitimacije. Na njih dvojicu je nasrnuo jedan demonstrant koji se penjao stepenicama, zapretio im da ne snimaju, iako je Tanjugov snimatelj imao spuštenu kameru, jer je upravo krenuo da pošalje materijal u redakciju. Demonstrant ga je povukao za ruku kojom je držao kameru, a zatim ga udario pesnicom u stomak, uz preteću rečenicu `šta snimate, nemoj da snimate`, upućenu obojici”, rekla je Branka Đukić za UNS.

Ona je rekla da je napadač na drugog snimatelja Tanjuga bio u grupi demonstranata, koja je bežala od suzavca, koji je policija bacila u njihovom pravcu.
 
“On je nasrnuo na našeg kolegu i pokušao da mu otme kameru, vičući “briši snimak, daj mi snimak””, rekla je Đukić UNS-u.
 
Direktorka Tanjuga rekla je da snimatelji nisu tražili lekarsku pomoć i da nije reč o teškim telesnim povredama.
 
“Snimatelj ispred skupštine je dobio udarac u stomak i nastavio je da radi, a drugi se odupro pokušaju i pretnjama da mu se otme kamera, ali nije fizički povređen. Obojica su me odmah obavestila šta se dogodilo i da nema razloga da ih povlačimo u redakciju, a da ih zamene drugi snimatelji”, rekla je Đukić
 
Potvrdila je UNS-u da u ovom trenutku napadi nisu prijavljeni policiji i da je cela ekipa Tanjuga, uključujući i dvojicu snimatelja, radila do ranih jutarnjih sati.
 
“U dogovoru sa njima odlučićemo da li ćemo podneti krivičnu prijavu protiv NN lica zbog napada i sprečavanje naših reportera da obave profesionalni zadatak”, rekla je Đukić UNS-u.
 
UNS je ranije danas tražio od policije da pronađu napadače na snimatelje Tanjuga.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi