Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Tužba nemačkog ministra policije: jesu li policajci nekvalifikovani ili novinari neduhoviti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

23. 06. 2020.

Izvor: UNS

Tužba nemačkog ministra policije: jesu li policajci nekvalifikovani ili novinari neduhoviti

Nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer najavio je da će podneti krivičnu prijavu protiv novinarke koja je u satiričnoj kolumni kritikovala policiju ali je najava odmah izazvala optužbe da ministar unutrašnjih poslova podriva slobodu štampe.

Prošle nedelje je levičarski berlinski dnevnik Tac (Tageszeitung) objavio satiričnu kolumnu pod naslovom „Svi panduri su nekvalifikovani“, koja je ogorčila policijske sindikate i izazvala lavinu pritužbi nemačkom Savetu za štampu. Kolumnistkinja Hengame Jagubifara je u satiričnom tonu pisala da bi, kada bi se izašlo u susret zahtevima aktivista pokreta „Crni životi su važni“ da se prekine sa finansiranjem policije, policijski službenici, budući da su nekvalifikovani za bilo kakav drugi posao, mogli da rade samo „na deponiji“. Kolumna se završava rečenicom: „Sigurno bi im bilo najudobnije tu, među svojima.“

Ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer, inače član CSU, Hrišćansko-socijalne unije, koja je sestrinska stranka CDU, Hrišćansko-demokratske unije Angele Merkel, izjavio je u nedelju tabloidu „Bild“ da će podneti krivičnu prijavu protiv kolumnistkinje.

„Bezobzirne reči vode u bezobzirna dela i prekomerno nasilje. To ne možemo da prihvatimo“, kazao je Zehofer, zaključujući da postoji veza između te kolumne i nemira koji su u nedelju izbili u Štutgartu, kada je u nasilnim demonstracijama povređeno nekoliko policajaca.

U ponedeljak je ministar donekle ublažio ton, rekavši: „Nameravam da podnesem prijavu, ali moram prvo da razgovaram o tome sa advokatima.“

Jedan veliki sindikat nemačke policije je prošle nedelje već podneo krivičnu prijavu protiv berlinskog dnevnika, tvrdeći da je sporna kolumna predstavljala podsticanje na nemire i nasilje.

Urednica lista Tageszeitung Barbara Junge izvinila se zbog jezika kojim je kolumna napisana, ali je oštro kritikovala Zehoferovu najavu krivične prijave.

„Kao ministar unutrašnjih poslova, Zehofer je dužan da štiti Ustav pa samim tim i slobodu štampe koju Ustav jemči. Zehofer je takođe odgovoran za policiju. U ovom slučaju, međutim, ministar unutrašnjih poslova stavlja interese policije iznad zaštite slobode štampe“, kazala je Jungeova.

„Njegova odluka ne može biti jasnija. Krivična prijava protiv naše autorke nije ništa drugo do sraman napad na slobodu štampe“, zaključila je urednica berlinskog dnevnika.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi