Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Zastrašivanje i diskriminacija novinara tokom izbora
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

22. 06. 2020.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Zastrašivanje i diskriminacija novinara tokom izbora

Uoči i tokom tek završenih izbora pojedini novinari bili su zastrašivani, a rad im je bio onemogućen - tokom jučerašnjeg dana novinar „Glasa Zaječara“ zbog ranijih pretnji nije izveštavao, u televiziji KTV iz Zrenjanina navode da su bili diskriminisani, a novinar i fotoreporter „Južnih vesti“ podneli su krivične prijave zbog verbalnog napada.

Novinar portala „Glas Zaječara“ Miljko Stojanović za Udruženje novinara Srbije (UNS) kaže da mu u četvrtak, 18. juna nije bilo dozvoljeno izveštava sa predizbornog skupa Srpske napredne stranke u Domu kulture u mestu Vratarnica kod Zaječara.

Član Gradskog veća grada Zaječara Vukašin Lakićević rekao mu je, kaže, da ne može da uđe, da piše „gluposti za njegovog brata“, a zatim mu dobacio da će da „dobije batine“.

„U prisustvu šestorice policajaca u civilu Lakićević je rekao da ću da dobijem batine. Jedan odbornik ih je upitao da li su čuli šta je rekao, na šta su policajci odgovorili da nije rekao konkretno ime, iako su znali da se to odnosi na mene“, rekao je UNS-u Stojanović. Kaže da je pitao policajce da li je „normalno“ to što se dešava na šta su oni „slegli ramenima.“

Novinar „Glasa Zaječara“ kaže da mu je, osim Lakićevića, i Dražen Kovijanić rekao da ne može da uđe u Dom kulture.

Stojanović podseća i da je Kovijanić prošle godine „vršio pritisak“ na novinare produkcije „Za media“ zbog pisanja o incidentu u „Noćnom klubu 54“ kada su nasilnici teško povredili maturanta Borisa Brnzanovića, što je utvrdilo i Osnovno javno tužilaštvo u Zaječaru. Kovijanić je tada u Zaječaru bio poznat kao šef obezbeđenja tog kluba, iako to formalno nije bio.

Stojanović je UNS-u rekao da je ovaj incident prijavio Policijskoj upravi Zaječar, kao i da je obavešten da je slučaj predat tužilaštvu. Navodi da juče zbog straha izborima nije smeo da izveštava sa terena. „Ne osećam se sigurno više kada negde idem. Opasni su ljudi koji su me napali“, kaže on.

„Južne vesti“ – krivične prijave protiv napadača

Ekipa portala „Južne veste“ iz Niša, novinar Nikola Mitić i fotoreporter Matija Gačić, juče su u dvorištu Osnovne škole „Stefan Nemanja“ u Nišu primetili osobe koje ispred biračkog mesta drže papire na kojima su tabele i spiskovi sa imenima i podacima.

Redakcija tog portala juče je saopštila da je ekipa te osobe fotografisala, a da su im zatim oni prišli, pretili i tražili da se fotografije obrišu.

Glavna i odgovorna urednica „Južnih vesti“ Gordana Bjeletić za UNS kaže da je policija brzo stigla na teren i da je uzela izjave od ekipe, kao i  napadača kojeg je ubrzo pronašla. „Policija je rekla da će slučaj biti prosleđen tužilaštvu. Čekamo informacije“, kaže Bjeletić.

Navodi da su novinar i fotoreporter podneli krivične prijave. Novinar je posle incidenta ostao u redakciji i nije odlazio na teren, dodaje glavna urednica „Južnih vesti“.

Diskriminacija KTV-a

Vlasnica KTV iz Zrenjanina Danica Radić obavestila je UNS da je ekipi te televizije u mesnoj zajednici „Dositej Obradović“, na biračkim mestima 60 i 63, juče bilo zabranjeno snimanje. Kaže da im je rad bio onemogućen „pod izgovorom“ da je mesnoj zajednici Gradska izborna komisija dostavila spisak medija kojima je dozvoljeno snimanje. Na spisku nije bilo televizije KTV.

„Pozvali smo Jovana Stankova, predsednika Gradske izborne komisije koji je potvrdio da KTV nije na spisku medija kojima je dozvoljeno snimanje i da je trebalo da uputi zahtev za snimanje. Nije znao da nam odgovori od kad je potrebno da mediji šalju te zahteve“, kaže Radić.

Ističe da je televiziji KTV, od njenog osnivanja, tokom 27 godina, na svim izborima bilo dozvoljeno snimanje bez posebnog zahteva.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi