Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  SPAS: U Srbije ne postoje nezavisni novinari i mediji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

15. 06. 2020.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

UNS pita stranke u Srbiji

SPAS: U Srbije ne postoje nezavisni novinari i mediji

Da u Srbije ne postoje nezavisni novinari i medijske kuće, stav je Srpskog patriotskog saveza (SPAS). U ovoj stranci Udruženju novinara Srbije (UNS) rekli su da je to slučaj zato što im „na kraju krajeva, neko daje platu“.

„Ovde je nažalost pitanje koju politiku brani onaj ko daje novac. U našoj zemlji prosto nema neutralnih medija. Svi su zavisni od nekoga, jer nijedan novinar ne radi pro bono, nego za svoj posao prima, upravo to – platu“, kažu za UNS u SPAS-u, stranci Aleksandra Šapića.

Na pitanje ko ugrožava rad novinara, u ovoj stranci navode da oni ugrožavaju „sami sebe, onog momenta kada prihvate da rade različite stvari u različitim medijskim kućama“, pa da zato „imamo novinare koji promene medijsku kuću i potpuno promene način izveštavanja“.

„Niko nas ne može ubediti da je prelaskom u drugi medij, novinar za 180 stepeni promenio svoje mišljenje. Do juče je bio novinar npr. koji je branio vlast, jer je to bila politika medijske kuće u kojoj je radio. Onda je promenio posao, prešao u drugu medijsku kuću i više ne brani vlast“, kažu u SPAS-u.

Prema mišljenju SPAS-a u Srbiji „ne postoje potpuno objektivni i profesionalni mediji“, ali da ima onih koji to jesu „manje ili više“.

„Svi mediji imaju svoju politiku, koju se trude da brane ili promovišu kroz određene političke subjekte, u zavisnosti koliko se politika tih političkih subjekata poklapa sa politikom koju suštinski zastupa neki medij“, kažu u SPAS-u i dodaju da nisu primetili da u Srbiji postoji medij koji nema svoj politički stav.

„To potkrepljujemo time što, recimo u samom odabiru novinarskih pitanja, vi vidite da su postavljena pitanja koja se tiču jedne ili druge strane. Kako u životu ništa nije crno belo, ako želite da budete objektivni onda jednako mora da bude raspoređena i pozitivna i negativna strana u odnosu na određene ljude“, navode u ovoj stranci.

Ističu da mediji koji „recimo podržavaju vlast“ pitaju jedino o „negativnim stvarima“ opoziciju, kao i da je isti slučaj kada je reč o obrnutoj situaciji. „Mediji koji podržavaju opoziciju bave se samo negativnim stvarima vlasti“, navode u ovoj stranci.

Objašnjavaju da se, zapravo, ni jedni ni drugi mediji „ne bave pozitivnim stvarima opozicije ili vlasti, a da toga ima“, kao i da „nije tačno ni da je vlast potpuno loša, kao što nije tačno ni da je opozicija potpuno loša“.

Kažu da iz tih razloga mediji postaju centralna tema političkih rasprava u Srbiji, kao i da je prema njihovom mišljenju „žalosno“ što „najvećem broju političkih aktera ne smeta to što su mediji ovakvi kakvi jesu, što je činjenica, već im smeta što u njihovom slučaju nije tako“.

„Sve političke aktere ovde zanima to što su mediji prema njima negativni, a ne što nisu prema svima isti“, navode u SPAS-u.

Govoreći o izboru rukovodstva javnih servisa RTS-a i RTV-a u SPAS-u kažu da „teško da postoji bolji način“ od sadašnjeg, jer „upravne odbore i direktore tih televizija neko mora da bira, ako ih ne bira Skupština, čije poslanike biraju građani, onda ih bira neko drugi“.

„Velika je zabluda da, ako izmestite moć iz ruku politike, da će onda mediji biti objektivni. Onda će moć da uđe u ruke druge interesne grupe koja, pak, neće biti smenjiva i na nju nećete moći da utičete. A jedino moć u rukama političara bi trebalo da može da se promeni zahvaljujući građanima koji to mogu da urade na izborima“, rekli su UNS-u u ovoj stranci.

Postavlja se pitanje, navode, da li se „političari koji dobijaju poverenje naroda ponašaju onako kako bi trebalo da se ponašaju u slučajevima RTS-a i RTV-a“.

„Tu pre svega mislimo na Skupštinu, skupštinske odbore, na REM, na sve one koji se biraju. I to je ključno pitanje. Država je na kraju tako i uređena da moć ide u ruke onih koji su dobili poverenje naroda. Kad god izmestite moć u ruke onih koje ne možete da promenite zahvaljujući narodu, ona postaje daleko opasnija nego ova koja je smenjiva“, kažu u SPAS-u.

Ističu da se ta „moć neretko zloupotrebljava“, kao i da je to  „važna stvar koju niko neće da shvati“. „Kažu ne treba da odlučuju političari. Naše pitanje je ko će onda da odlučuje? Odlučivaće neka druga grupa ljudi koja, koja ponavljamo, nije smenjiva i to nije dobro“, navode u ovoj stranci.

Na pitanje ko su bolje informisani - novinari ili političari u SPAS-u kažu da to zavisi od toga koliko je ko posvećen svom poslu. „Onoliko koliko je posvećen, upravo je toliko i informisan“, navode.

UNS je, inače, poslao pitanja na oko 20 adresa stranaka i pokreta koji učestvuju na predstojećim izborima, ali onima koji su se odlučili za bojkot da iznesu svoje poglede na položaj medija i novinara, finansiranje javnih servisa i izbor njihovog rukovodstva, ali i na zakonska rešenja u vezi sa radom REM-a i Saveta za štampu. Njihovi odgovori biće objavljeni na sajtu UNS-a.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi