Naslovna  |  Aktuelno  |  Sukob: Informer i Kurir vs Blic i Alo (2014)  |  Tijanić i Đilas kriju poslove
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Sukob: Informer i Kurir vs Blic i Alo (2014)

14. 11. 2012.

Izvor: Kurir

Tijanić i Đilas kriju poslove

„Multikom grupa“ i „Dajrekt medija“, čiji je vlasnik Dragan Đilas, od RTS dobile ekskluzivno pravo da raspolažu reklamnim vremenom, ali je taj poslovni aranžman strogo čuvana tajna

Gradonačelnik Beograda i kandidat za lidera DS Dragan Đilas preko svojih firmi od Radio-televizije Srbije (RTS) dobio je ekskluzivno pravo da raspolaže ukupnim reklamnim vremenom.

Ovo potvrđuje Jelisaveta Vasilić iz Saveta za borbu protiv korupcije, koji se bavio vlasništvom u medijima.

- Iako smo pokušavali, nismo utvrdili ko su vlasnici tlista Pres. Za Dragana Đilasa smo imali utisak da on jeste u medijima. Nekoliko firmi, među kojima su „Multikom grupa“, „Dajrekt medija“, „Imoušn prodakšn“, od RTS je dobilo
isključivo pravo da raspolaže ukupnim reklamnim vremenom. Tri puta smo od generalnog direktora RTS Aleksandra Tijanića tražili da nam dostavi ugovore kako bismo videli pod kojim uslovima je to pravo preneto i šta RTS dobija od toga, ali oni to nisu učinili.Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić ih je kažnjavao, ali ništa - kaže Vasilićeva i dodaje da je vlasništvo nad medijima najlakše utvrditi preko tokova novca, odnosno od koga neki medij dobija reklame.

Uvidom u podatke  Agencije za privredne registre vidi se da je u vlasničkoj strukturi firmi koje su radile sa RTS Dragan Đilas. Naime, 25 odsto firme „Multikom grup“ je u Đilasovom vlasništvu, a drugih 25 odsto pripada njegovoj bivšoj supruzi Milici Delević.

„Dajrekt medija“ vlasništvo je upravo  „Multikom grupe“, a produkcijska grupa „Imoušn“ takođe je bila u vlasništvu gradonačelnika Beograda. U izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije navodi se i da, prema predstavci udruženja Ujedinjeni televizijski eksperti (UTE), u RTS postoje indicije za zloupotrebu službenog položaja, korupciju, sukob interesa.

Finansijske malverzacije...

- U predstavci UTE navodi se da RTS poverava poslove nezavisnim produkcijama u netransparentnoj proceduri, što izaziva sumnju da pojedine interesne grupe ostvaruju finansijsku korist čija se vrednost meri desetinama miliona evra. Jednom godišnje se raspisuju konkursi za izbor programa nezavisnih produkcija, ali rezultati ovih konkursa se ne saopšavaju - piše u izveštaju Saveta.

Vasilićeva kaže za da je Savet nekoliko puta pokušavao da raščisti situaciju u vezi s vlasništvom u medijima i firmama koje su imale pravo na reklamiranje na RTS, međutim, bez uspeha.

- Nas interesuje da li su oni koji su dobili to pravo imali iste uslove kao i drugi. To je usko specifična delatnost i ne znači da su oni bogomdani za taj posao - zaključuje Vasilićeva.

Tužilaštvo sve da ispita

Kurir je juče republičkom tužilaštvu poslao zvaničan dopis s pitanjem da li će se pozabaviti vlasništvom u medijima i lažiranjem čitanosti pojedinih medija. Do zaključenja ovog broja odgovor nije stigao.

Muljali i s bebama

Kao tipičan primer sporne saradnje na RTS u  izveštaju Saveta navodi se ugovor s producentskom kućom „NIRA film end televižn konsalting“ o serijalu „Vreme je za bebe“ producenta Nebojše Garića, koji je suvlasnik „Multikom grupe“ zajedno s Đilasom.

- Više meseci pre dodele ugovora „NIRA film end televižn konsaltingu“ identičan serijal je pripremala ekipa RTS. Ali, pre nego što je snimanje počelo, Tijanić je zaključio ugovor s privatnom produkcijom -  kažu u Savetu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi