Naslovna  |  Aktuelno  |  Sukob: Informer i Kurir vs Blic i Alo (2014)  |  Šta je istina u optužbama tabloida o tiražima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Sukob: Informer i Kurir vs Blic i Alo (2014)

06. 11. 2012.

Autor: Ekipa “Blica” Izvor: Blic

Šta je istina u optužbama tabloida o tiražima

Optužbe za lažiranje tiraža i podataka o čitanosti medija ovih dana u javnost stižu upravo od onih koji sami nisu prikazivali istinite podatke o prodatom tiražu.

„Kurir“ koji, kako navode u ovom listu, „godinama sumnja da su tiraži dnevnih štampanih medija lažirani“, dva puta je isključivan iz sistema odita (utvrđivanja) ABC Srbija, 2010. i 2011, zbog lažiranja podataka o svom tiražu.

I dnevnik „Informer“, koji je takođe optužio ABC Srbija za lažiranje podataka, tek treba da dokaže istinitost svojih podataka o tiražu. Branislav Novčić, predsednik ABC Srbija, saopštio je, reagujući na optužbe „Kurira“ i „Informera“, da su „dva tabloida orkestrirano izrazila sumnju u verodostojnost sertifi kata ABC Srbija o tiražima drugih listova iz sistema ABC odita“.

Jedan od ova dva tabloida već je isključivan iz ABC Srbija, drugi je upravo predmet superrevizije - kaže Novčić i ističe da je „odavno defi nisan samo jedan razlog zbog koga neko izbegava ABC sistem: prikrivanje tiraža, a time i izbegavanje transparentnog poslovanja“.

Napade na ABC Srbija Novčić karakteriše kao „pokušaj da se medijska industrija Srbije uvede u mutne vode iz kojih bi se prihodi od oglašavanja dobijali na osnovu subjektivnih procena, poduprtih pritiscima na oglašivače, agencije, pa i budžet države“.

On dodaje da ABC Srbija utvrđuje prodate tiraže „koristeći egzaktne podatke dobijene od samih izdavača“, dok reviziju obavlja poznata svetska revizorska kuća „Bejker Tili“.

Ako je izdavač dao lažne podatke, isključuje se iz ABC sistema i u većini zemalja postaje predmet organa gonjenja. ABC Srbija usaglašava rezultate revizije sa standardima svetske ABC federacije. Pre izdavanja sertifikata o obavljenom oditu, ispravnost rezultata potpisom potvrđuju ovlašćeni predstavnik izdavača, revizora i ABC Srbije.
Dokumentacija se čuva pet godina. Među potpisima koji potvrđuju ispravnost ABC odita čuvamo i potpise predstavnika dva pomenuta tabloida dok su bili u ABC - dodaje Novčić.

Rupe u znanju tabloida

ABC danas u svetu znači „pečat poverenja“, sa autoritetom koji priznaju najveći svetski mediji, organizacije i države. Zašto se onda ABC Srbija našla na meti dva tabloida, koji u ukupnom dnevnom prodatom tiražu imaju nepoznat procenat?
ABC se neće baviti odgovorom na ova pitanja, jer smo organizovali veliki broj edukativnih skupova gde su najeminentniji evropski autoriteti govorili na teme tiraža, ciljnih grupa, prihoda od oglašavanja i značaja ABC sistema. Predstavnici tih tabloida nisu bili na skupovima. Otud rupe u znanju, kaže Novčić.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi