Naslovna  |  Aktuelno  |  Slučaj "Kurir" (2017)  |  Nezapamćena hajka i linč na Adrija mediju i Kurir: Račun kompanije već drugi mesec u nezakonitoj blokadi Poreske uprave! 800 zaposlenih bez plate!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Slučaj "Kurir" (2017)

10. 08. 2017.

Izvor: Kurir

Nezapamćena hajka i linč na Adrija mediju i Kurir: Račun kompanije već drugi mesec u nezakonitoj blokadi Poreske uprave! 800 zaposlenih bez plate!

Adrija medija grupa i dnevni listi Kurir već dva meseca se nalaze pod brutalnim i nezapamćenim pritiscima režima, koji su kulminirali nezakonitom blokadom svih računa kompanije AMG, čime su na kriminalan način ugroženi njeno poslovanje i egzistencija zapo ..."Adrija medija grupa" i dnevni listi Kurir već dva meseca se nalaze pod brutalnim i nezapamćenim pritiscima režima, koji su kulminirali nezakonitom blokadom svih računa kompanije AMG, čime su na kriminalan način ugroženi njeno poslovanje i egzistencija zaposlenih!

Protivzakonitu hajku na AMG i Kurir, predvode Dragana Marković, direktorka Poreske uprave Srbije, i Ivana Draganjac, direktorka filijale Stari grad, koje su pristale da budu oružje u ruci Aleksandra Vučića!

Ovim kriminalnim odlukama Poreske uprave prethodile su lične pretnje vlasniku AMG Aleksandru Rodiću, uredništvu i zaposlenima u kompaniji.

Očigledno je da je Aleksandar Vučić rešio da uguši najveći štampani slobodni dnevnik u Srbiji i time dovede u pitanje egzistenciju više od 800 zaposlenih koji rade u okviru AMG, od čijih plata živi i 3.500 članova njihovih porodica.

Podsetimo, Poreska uprava, na čijem čelu je Dragana Marković, rešenjem od 6. jula bez ikakvog pravnog osnova blokirala račune AMG, iako nije utvrdila nikakvu poresku obavezu AMG, niti je u rešenju o privremenoj meri navela da bilo kakav budući porez može biti utvrđen.

Takođe, Poreska uprava nije navela nijednu okolnost iz koje proizilazi da eventualno utvrđeni porez neće biti plaćen.

Blokadi računa, prethodila je gebelsovska hajka vlasti i režimskih medija na AMG i njenog predsednika Aleksandra Rodića, koja traje do današnjeg dana. Za sve to vreme, režimska mediska mašinerija predvođena Informerom, TV Pink i Srpskim telegrafom u sadejstvu sa državnim funkcionerima i partijskim poslušnicima iz SNS iznosila je samo laži i izmišljotine o AMG, zbog čega je naša kompanije podnela i krivične prijave protiv njih.

Cela ta medijska odmazda i halabuka imala je cilja da skrene pažnju sa nezakonitog postupanje državnih organa, posebno Poreske uprave, koju je zloupotrebio režim u obračunu sa AMG i Kurirom.

Računi naše kompanije nisu blokirani ni za koji konkretan iznos, što nači da, bez obzira na to koliko bi sredstava bilo na računima, AMG ne može da vrši plaćanje dobavljačima, zarade zaposlenima i drugo, što je neophodno za redovno poslovanje.

Posledice brutalnog režimskog udara na AMG i Kurir odrazila se na poslovanje. Nakon blokade računa i višemesečnog režimskog udara i linča kome je bila izložena, kompanija je bila prinuđena da obustavi izlaženje srpskog izdanja Njuzvika, a zaposlenima prvi put nisu isplaćene plate.

Kriminalnom zloupotrebom Poreske uprave Republike Srbije, vlast Aleksandra Vučića preti da će najvećoj medijskoj kući na zapadnom Balkanu konfiskovati kompletnu imovinu i na taj način preuzeti rukovođenje kompanijom. Vlast je prekršila je sve postojeće zakone Republike Srbije je je Poreska uprava donela rešenje o blokiranju računa bez ikakvog obrazloženja, bez navedenog iznosa duga za koji se računi blokiraju, kao i bez vremenskog ograničenja.

Na taj način, kompanija je onemogućena da raspolaže svojim novcem i izmiruje svoje obaveze prema dobavljačima, štampariji i radnicima, što dodatno utiče na ugled kompanije naraušavajući njen kredibilitet, koji je do sada bio besprekoran, upravo i prema zaposlenima, dobavljačima, štamparijama i ostalim saradnicima.

Iza kriminalnog poreskog napada na "Adrija medija grupu", na šta smo nedeljama upozoravali, krije se, pre svega, namera vlasti da se na svaki način uguši štampano izdanje Kurira, koje ni nakon svih pretnji ne odustaje od kritičkih tekstova o Aleksandru Vučiću i njegovim saradnicima. 

Zbog skandalozne zloupotrebe Poreske uprave i urušavanja institucija ove države, "Adrija medija" podnela je Višem javnom tužilaštvu u Beogradu krivične prijave protiv Dragane Marković, direktorke Poreske uprave Srbije, i Ivane Draganjac, direktorke filijale Stari grad.

Njih dve pristale su da budu oružje u rukama Aleksandra Vučića i njegovog kabineta, iz kog se sprovodi operacija preotimanja "Adrija medije". Naša kompanija već nekoliko nedelja insistira da Dragana Marković javno saopšti kolika su dugovanja "Adrija medije" prema budžetu Srbije. Odgovora nema.

Samo skandalozna izjava data Udruženju novinara Srbije da je "Kuriru izdato neko poresko rešenje, te da Kurir zna da ima poresku obavezu".

Sada je sasvim sigurno da Vučić i njegovi saradnici postupaju po nekom samo njima znanom leks specijalisu, namenjenom samo AMG i dnevnom listu Kurir, jer je u odluci koja je prethodila ovoj nezakonitoj i neustavnoj blokadi Poreska uprava pre dve nedelje blokirala i korišćenje 16 miliona dinara na računima kompanije, s obrazloženjem da AMG "možda neće biti solventan" u slučaju da će morati da izmiri bilo kakve obaveze prema državi.

Takva kriminalna rešenja, koja se sprovode samo prema jednoj kompaniji u Srbiji, a to je AMG, na najbolji mogući način pokazuju svim medijima u Srbiji na koji način će se vlast Aleksandra Vučića razračunati s njima u slučaju da odluče da njihovo izveštavanje bude slobodno i u interesu građana, a ne predsednika Srbije i njegovih partijskih saradnika.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi