Naslovna  |  Aktuelno  |  Slučaj "Kurir" (2017)  |  Poreska uprava "štiti" Kurir od samog Kurira
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Slučaj "Kurir" (2017)

15. 07. 2017.

Autor: Lj. Bukvić Izvor: Danas

Poreska uprava "štiti" Kurir od samog Kurira

Oba pokušaja da dobijemo odgovor od Poreske uprave zbog čega je "preventivno" blokirala račun Adria media grupe prošle nedelje ostala su bezuspešna. U prvom se Poreska uprava, pozivajući se na Zakon o poreskom postupku, tačnije na njegov član 7, branila "ćutanjem", odnosno odredbom o tajnosti podataka, drugi put - kada su iscrpeli mogućnosti pozivanja na Zakon - ostalo je samo ćutanje.

Javnost je tako uskraćena za odgovore koji član zakona dozvoljava mogućnost blokade računa i pre nego što je utvrđeno postojanje poreske obaveze, a koji dozvoljava blokadu zbog sumnje da "postoji opasnost da poreski obveznik osujeti, onemogući i učini neefikasnim njegovu naplatu", kako se od reči do reči navodi u Rešenju PU dostavljenom Adria media grupi prošlog četvrtka.

Poreska uprava nam nije odgovorila ni na pitanje kojim odredbama su definisani kriterijumi za utvrđivanje ove sumnje, ni da li su u ovom konkretnom slučaju odlučili na osnovu arbitrarne procene.

Na sva ova pitanja PU je, pozivajući se na član 7. Zakona o poreskom postupku odgovorila Danasu da se "svaki dokument, informacija, podatak ili druga činjenica o poreskom obvezniku do kojih se došlo u poreskom, prekršajnom, predistražnom ili sudskom postupku, smatraju i čuvaju kao tajni podatak".

Međutim, kako isti taj član Zakona predviđa da obaveza čuvanja tajnog podatka nije povređena ukoliko se poreski obveznik pismeno saglasi sa njegovim objavljivanjem, Danas je pribavio i pismenu saglasnost Adria media grupe. Ali ni to nije pomoglo - odgovor nije stigao. Po principu "većeg katolika od pape" Poreska uprava se našla u ulozi većeg zaštitnika AMG od njih samih.

Poreska uprava je Danasu prećutala i po kom osnovu je AMG račun blokiran za iznos od nula dinara, ali i informaciju koja nema direktne vezu sa ovom kompanijom - koliko je ovakvih rešenja PU ranije izdala?

Na ćutanje smo ovih dana naišli u još jednoj državnoj instituciji, Narodnoj banci Srbije, od koje smo tražili da nam dostavi spisak firmi kojima je u poslednjih pet godina račun bio u blokadi po zahtevu PU za iznos od nula dinara. Nije pomoglo ni to što smo se poput PU pozvali na isti član Zakona koji kaže da podaci o poreskom dugu ne spadaju u kategoriju tajnih podataka.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi