Naslovna  |  Aktuelno  |  Sindikalne teme  |  Vojkan Ristić: „Danas“ ukida dopisništva u Užicu, Subotici, Zrenjaninu i Vranju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Sindikalne teme

20. 10. 2023.

Autor: A.N. Izvor: UNS

Vojkan Ristić: „Danas“ ukida dopisništva u Užicu, Subotici, Zrenjaninu i Vranju

Dopisnik dnevnog lista „Danas“ iz Vranja Vojkan Ristić rekao je za sajt UNS-a da je ova medijska kuća na oglasnoj tabli objavila novu sistematizaciju radnih mesta prema kojoj se ukidaju dopisništva ovog lista u Užicu, Subotici, Zrenjaninu i Vranju.

„Rešenja o otkazima dopisnicima će biti poslata poštom na kućnu adresu 25. ili 26. oktobra, kada nova Sistematizacija stupa na snagu“, kaže Ristić i dodaje da „Danas“ zadržava dopisnike u Zaječaru, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu.

Povodom nove Sistematizacije, kako kaže Ristić, nije se oglašavala organizacija Sindikata Nezavisnost koja postoji u ovoj redakciji, na čelu sa novinarem Gojkom Vlaovićem.

„Uslovi raskida Ugovora o radu, za četiri dopisnika još uvek nisu poznati, a uočene su i ‘rupe’ u uplati poreskih, zdravstvenih i doprinosa za radni staž, kod pojedinih dopisnika“, naveo je Ristić.

Vlaović je za UNS potvrdio da ih je rukovodstvo „Danasa“ obavestilo o donošenju nove sistematizacije radnih mesta i da je obaveštenje o tome postavljeno na oglasnoj tabli. Ipak, navodi da im se zaposleni nisu obraćali.

„Niko od zaposlenih sindikatu nije poslao primedbu u vezi sa tim. Sindikat ne donosi sistematizaciju već je po Zakonu za to nadležan poslodavac“, rekao je Vlaović i dodao da je u interesu sindikata „Nezavisnost“ da svi zaposleni nastave da rade.

Podsetimo, rukovodstvo „Danasa“ je u avgustu, kako je UNS-u tada rekao Ristić, odlučilo da, zbog „smanjenja troškova firme“, sa njim i još troje dopisnika raskine ugovor o radu.

Direktorka Dan grafa, izdavača „Danasa“, Aleksandra Mitić je UNS-u krajem avgusta potvrdila da je saopštila dopisnicima da će sa njima biti raskinut ugovor o radu i da im je ponudila honorarnu saradnju, jer su „u poslovnom gubitku i moraju da smanje troškove“.  

„Ne mogu da govorim o daljim planovima, dok ne budemo znali kakva je odluka dopisnika“, rekla je Mitić i upitala zbog čega UNS o tome piše „kada nije otpušteno 10 odsto zaposlenih“, rekla je.

Vlaović je tada rekao da nema nikakav komentar vezan za otpuštanje četvoro dopisnika.

 

Vlaović iz sindikata "Nezavisnost" u "Danasu" pojašnjava na šta je mislio kada je za UNS ranije rekao da nema komentar

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi