Naslovna  |  Aktuelno  |  Sindikalne teme  |  Od kako je pre više od decenije Poreska uprava ugasila TV Stil, nema pravde za njenog vlasnika
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Sindikalne teme

18. 07. 2023.

Autor: A.N. Izvor: UNS

Od kako je pre više od decenije Poreska uprava ugasila TV Stil, nema pravde za njenog vlasnika

Epilog jednog od najtežih slučajeva gušenja slobode medija se ne nazire. Nekadašnji direktor „RTV Stil“ Radosav Lazić u sporovima sa državom, dugim 15 godina, još uvek čeka pravdu. U poslednjem sporu, koji traje više od sedam godina, Ustavni sud treba da donese odluku o žalbi koju je Lazić podneo. Ako se predmet ne vrati na ponovno razmatranje, sledeća stanica je, kako kaže Lazić za sajt UNS-a, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu.

Žitelji Lapova , Kragujevca, Velike Plane, Svilajnca, kao i okolnih mesta iz šumadijskog, pomoravskog i braničevskog okruga sećaju se televizije „Stil“ koja je činila da priče o njihovoj svakodnevici žive u etru. Dok se gledaoci, naročito iz manjih mesta, prisećaju emisija kojih više nema, nekadašnji direktor ove televizije, koja je zvanično je prestala sa radom 2009. godine, Radosav Lazić čeka ishod sudskog spora sa državom.

Gašenje televizije je, kako kaže Lazić, počelo posle emisije „Ispadanje”, emitovane 2007. godine, u kojoj su gostovali tadašnji predsednik Opštine Svilajnac Dobrivoje Budimirović Bidža i predsednik Opštine Batočina Radiša Milošević, koji je gostovao u emisiji umesto predsednika Gradskog odbora Demokratske stranke u Svilajncu Pere Milanovića.

Samo 36 sati nakon emitovanja ove emisije, poreznici su zakucali na vrata redakcije.

„Organizator inspekcijskog nadzora bila je direktorka poreske filijale Svilajnac, snaha Milanovića. Pokupili su nam svu dokumentaciju i odneli je u nepoznatom pravcu, bez reversa i bilo kakvog zapisnika o tome. Napominjem da sam terenskim inspektorima omogućio nesmetan rad,“ ističe Lazić za UNS.

Vrhovni kasacioni sud odbio reviziju

Poreska uprava je 2007. godine donela rešenje kojim je utvrđeno da RTV Stil medija treba da plati blizu 600 hiljada dinara sa zateznom kamatom zbog poreskog prekršaja.

„Posle naše žalbe Poreskom centru u Kragujevcu, Filijali Svilajnac je osporeno Rešenje. Naložena je nova kontrola i momentalna deblokada našeg računa.  Umesto sprovođenja tog rešenja, dolazi do smene direktora Poreskog centra u Kragujevcu, dok se protiv mene sinhronizovano podnose krivične prijave kako za poresku utaju tako i za nesavesno poslovanje. Račun je neosnovano bio blokiran šest meseci a ja pojma nemam kako smo mi sve to preživeli“ kaže Lazić.

UNS je posle 130 dana blokade, zatražio momentalnu deblokadu računa i reviziju celokupnog postupka.

Zbog višemesečne blokade računa i nemogućnosti rada zbog zaplene opreme, kako Lazić kaže za sajt UNS-a, bilo je onemogućeno poslovanje RTV Stil medija, a samim tim i plaćanje obaveza državi i dobavljačima. Privredno društvo je po izmirenju svih prijavljenih obaveza izbrisano iz registra 2009. godine.

Protiv rešenja Poreske uprave Svilajnac, RTV Stil medija je podneo tužbu Upravnom sudu, koji je 2010. godine rešenje poništio.

Nakon odluke Upravnog suda, Lazić je poreskoj upravi podneo zahtev za povraćaj sredstava koja su mu oduzeta na osnovu osporenih  rešenja, ali mu je isti odbijen.

Lazić je  potom podneo tužbu najpre Osnovnom, a zatim i Višem sudu u Kragujevcu. Viši sud je 2019. godine doneo prvostepenu presudu u korist Lazića, prema kojoj je Poreska uprava trebalo da mu u roku od 15 dana isplati blizu 200 hiljada dinara zbog neosnovane naplate novca, oko 750 hiljada dinara na ime oduzete pokretne imovine, oko milion dinara zbog ulaganja u poslovni objekat, kao i više od pet miliona dinara naknade za finansijski gubitak zbog nemogućnosti poslovanja.

Kako je situacija za Lazića krenula nizbrdo

Apelacioni sud u Kragujevcu je januara 2020. godine presudu Višeg suda kojom je usvojen tužbeni zahtev Lazića , preinačio i odbio kao neosnovan zahtev za naknadu štete. Protiv  presude Apelacionog suda Lazić je izjavio reviziju, zbog toga što je, kako navodi, nepotpuno i pogrešno utvrđeno činjenično stanje. Ovu reviziju je Vrhovni kasacioni sud u Beogradu odbio kao neosnovanu.

Da apsurd bude veći, u odluci Vrhovnog kasacionog suda se navodi da se poništenjem rešenja poreske uprave uklanjanju sve pravne posledice koje je ono proizvelo i da Lazić neosnovano traži štetu.

Lazić je ocenio ovaj zaključak kao neopravdan jer su rešenja ukinuta, a ne poništena.

Vrhovni kasacioni sud se u odluci poziva i na odbijanje Lazića da učestvuje u ponovnom postupku kontrole  radi provere osnovanosti predloga za povraćaj sredstava.

Lazić za sajt UNS-a kaže da je ponovnu kontrolu Poreske uprave odbio jer nije bio ovlašćen da je prihvati.

„Odlaskom firme u likvidaciju, zaplenili su imovinu. Kada je Viši sud odbio sva njihova rešenja u prvom sporu, firma je već bila ugašena. Morao sam Upravnom sudu da tražim da me ovlasti da potražujem zaostalu imovinu kao neko ko je ugasio firmu. Iz Poreske uprave su me zvali na ponovnu kontrolu, ali sud me nije ovlastio ni za kakvu kontrolu“, rekao je.

Žalbu na odluku Vrhovnog kasacionog suda  su, dodaje Lazić, predali Ustavnom sudu koji ima mogućnost da predmet vrati na ponovno razmatranje.

„Nakon telefonskog poziva iz Ustavnog suda su potvrdili prijem, dali broj predmeta i rekli da ih pozovem na jesen da vidimo šta se dešava sa predmetom“, dodaje nekadašnji direktor televizije „Stil“.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi