Naslovna  |  Aktuelno  |  Sindikalne teme  |  Novinari koji su napustili „Objektiv“: Čini nam se da je plan poslodavca da odustanemo od neisplaćenih zarada
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Sindikalne teme

18. 11. 2022.

Autor: A. Ničić Izvor: UNS

Novinari koji su napustili „Objektiv“: Čini nam se da je plan poslodavca da odustanemo od neisplaćenih zarada

Novinari koji su napustili redakciju „Objektiva“ rekli su za sajt Udruženja novinara Srbije da im još uvek nisu isplaćene zarade i da je plan poslodavca, kako im se čini, da oni koji su otišli i novinari ugašenog štampanog izdanja vremenom odustanu od plata i doprinosa koje im vlasnik duguje.

. .

Milica Mališ je radila za onlajn izdanje „Objektiva“ od aprila do septembra. Kako kaže, potpisala je dva ugovora na određeno vreme u trajanju od po tri meseca. Poslednju platu je primila za jul.

„Otkaz sam dala krajem septembra, ispoštovala sam otkazni rok i našla drugi posao. Međutim, zarade za avgust i septembar mi još uvek nisu isplaćene. Znala sam da često kasne plate, da sam kratko tamo i nisam želela da budem dosadna i da zovem finansijskog direktora ili urednika već sam bila u kontaktu samo sa zamenicom urednika. Zatim sam čula da se ugasilo štampano izdanje“, rekla je za sajt UNS-a Mališ.

Ova mlada novinarka smatra da zaostale zarade verovatno neće dobiti i da je plan menadžmenta „da se na plate zaboravi“.

„Bilo je priče o tome da će nastati nova firma i da će radnici dobiti nove ugovore. Ne znam šta će se dalje dešavati, ali važno je da se kaže da se ovde ne radi samo o novcu već i o tome da se radnici ne osete poniženima“, rekla je.

Mališ je dodala da je u stalnom kontaktu sa kolegama iz „Objektiva“ i da je čula da su novinarima zaposlenim u onlajn izdanju isplaćene zaostale zarade za dva meseca.

Slobodan Varakela, koji je juče dao otkaz u „Objektivu“, rekao je za UNS da je čuo da novinarima onlajn izdanja ove zarade nisu isplaćene preko žiro računa već direktno.

Kako kaže za sajt UNS-a imao je ugovor na neodređeno vreme, a od danas radi u drugoj firmi.

„Rekao sam im da neću prihvatiti njihovu sramnu ponudu smanjenja plate na minimalac. Rečeno nam je da ćemo svi preći na minimalac da bi firma stala na noge. Međutim, mislim da je to čista farsa jer neke kolege nisu ni videle ponudu aneksa ugovora kojim se nalaže da se radnicima isplati minimalna zarada za preostale mesece“, rekao je Varakela.

Od izostalih isplata za septembar i oktobar, kaže Varakela, gore  je to što zaposlenima u ovoj medijskoj kući doprinosi nisu isplaćivani više od šest meseci.

„Početkom avgusta sam imao simptome korone i otišao sam u lokalnu ambulantu da se testiram. Tada su mi rekli da mi zdravstvena knjižica nije overena. Nakon toga sam proverio kod kolega i shvatio da odavno nemamo zdravstveno osiguranje. Da ne pričam o tome što imamo koleginicu koja je onkološki pacijent i koja je zbog nemogućnosti da se leči dala otkaz i prijavila se na biro“, rekao je Varakela.

Predstavnici UNS-a razgovarali su sa novinarima štampanog izdanja „Objektiva“ koji je prestao da izlazi 15. oktobra nakon što su se obratili za pravnu pomoć.

 „Pojedinačno su nam se novinari obraćali, a zatim i pisano, kao redakcija. Otišli smo zajedno sa advokatom UNS-a Gordanom Konstantinović u ovu redakciju, sreli se sa novinarima i medijskim radnicima. Zajedno smo proverili postoji li mogućnost naknade sa biroa ukoliko novinari ne potpišu aneks ugovora i po tom osnovu dobiju otkaz. Pokazalo se da zakon predviđa da naknade sa biroa u tom slučaju nema. Takođe, utvrdili smo da M8 obrasci koji se pojavljuju kod nekih zaposlenih, a koji su proveravali status doprinosa u PIO fondu, znači da je firma iskoristila mogućnost plaćanja doprinosa u ratama, što je država omogućila u vreme koronavirusa. Tražili smo i da se sretnemo sa vlasnikom odnosno direktorom. Isprva je susret bio dogovoren sa direktorom, ali do njega nije došlo i nadamo se, kako je obećao, da će biti uskoro zakazan“, rekla je Dragana Bjelica iz UNS-a.

Inače, račun izdavača, privrednog društva „Elektronski portal Objektiv“d.o.o. je u blokadi od 26. oktobra.

Advokat UNS-a Gordana Konstantinović rekla je da Zakon o radu obavezuje poslodavca da zaposlenima prilikom svake isplate zarade i naknade zarade dostavi i obračun zarade i da u ovom slučaju zaposleni kojima je dostavljen ovaj obračun imaju mogućnost da u izvršnom postupku naplate svoja potraživanja po osnovu zarade.

Ipak, kako kaže, stvar dodatno komplikuje to je što je poslodavac trenutno u blokadi.

Advokat UNS-a dodaje da novinarima kojima je prestao radni odnos poslodavac, po Zakonu o radu, mora isplatiti sve zaostale zarade, odnosno „izmiriti sve obaveze prema njima“.

I zaposleni koji jesu i oni koji nisu potpisali Ankeks zadržavaju zakonom ustanovljeno pravo da u roku od 60 dana osporavaju zakonitost Aneksa pred nadležnim sudom, istakla je Konstantinović.

Kako je objasnila, Zakonom je određeno da se poslodavac koji nije isplatio minimalnu zaradu za ovaj prekršaj kažnjava novčanom kaznom u iznosu od 800.000 do 2.000.000 dinara.

„U tom slučaju, zakonski zastupnik pravnog lica kazniće se novčanom kaznom od 50.000 do 150.000 dinara“, objasnila je Konstantinović.

Na naš poziv direktor Boško Milosavljević je rekao da će o novom terminu sastanka obavestiti UNS do kraja ove nedelje.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi