Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Ministarstvo kulture o mjerama za pomoć medijskom sektoru
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

20. 03. 2020.

Izvor: HND

Ministarstvo kulture o mjerama za pomoć medijskom sektoru

Ministarstvo kulture reagiralo je danas na medijske upite o mjerama Vlade namijenjenima pomoći medijskom sektoru u kojem naglašava kako su usvojene mjere usmjerene na zaštitu gospodarstva i očuvanje radnih mjesta, a da je većina pružatelja medijskih usluga u Hrvatskoj djeluje kao trgovačka društva "te su samim time ove mjere usmjerene i na njih".

"Vlada Republike Hrvatske pratit će stanje u području medija te razmotriti uvođenje i dodatnih mjera kojima bi se zaštitili mediji, ne samo komercijalni već i neprofitni", stoji u priopćenju Ministarstva kulture.

Ističe se kako usvojena mjera vezana uz medije podrazumijeva i da će Agencija za elektroničke medije izvršiti isplatu sredstava Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija za 2020. godinu uz mogućnost prenamjene dijela Fonda na temu javnog praćenja epidemije korona virusa te omogućiti prilagodbu programskih osnova pružatelja medijskih usluga posebnim okolnostima. U planu su i dodatne mjere koje razmatraju Agencija i Vijeće za elektroničke medije i Ministarstvo kulture.

Ministarstvo kulture dogovorilo je - navodi se - s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva ubrzanje procesa evaluacije projektnih prijava za poziva "Mediji zajednice – potpora socijalnom uključivanju putem medija", objavljenog u okviru Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020." te će se u najkraćem mogućem roku donijeti Odluka o financiranju za odabrane projekte.

Ministarstvo kulture upozorava da je medijska industrija posebno izložena u krizi jer gotovo u cijelosti ovisi o prihodima od oglašavanja. U tom smislu pratit će se situacija i tražiti moguće dodatne načine potpore ovom sektoru vodeći računa o tome da je veliki broj novinara samozaposlen ili u nekom obliku privremenog ili povremenog angažmana. Istovremeno, mediji u ovakvim okolnostima imaju važnu ulogu jer profesionalnim pristupom osiguravaju svim građanima pravodobne informacije i doprinose borbi protiv širenja dezinformacija i lažnih vijesti.

Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo kulture pozivaju sve nakladnike medija da osiguraju urednicima i novinarima odgovarajuće uvjete za obavljanje posla uključujući i potrebne higijenske uvjete kako bi zaštitili zdravlje svojih zaposlenika i onih koji medijima daju izjave ili suđeluju u njihovim programima, stoji na kraju priopćenja Ministarstva kulture.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi