Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  MSP Crne Gore: Hapšenjem novinarke zbog lažne vesti nije ugrožena sloboda medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

10. 01. 2020.

Autor: Beta Izvor: Danas

MSP Crne Gore: Hapšenjem novinarke zbog lažne vesti nije ugrožena sloboda medija

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore ocenilo je da se ne može govoriti o ugrožavanju medijskih sloboda ili narušavanju bezbednosti novinara u slučaju bivše urednice FOS media Anđele Đikanović koja je objavila lažnu vest o navodnom dogovoru za angažovanje kosovskih bezbednosnih snaga u Crnoj Gori na Badnji dan.

U dopisu Savetu Evrope, koji je o slučaju Đikanović izvestio na svojoj Platformi za zaštitu novinarstva i bezbednosti novinara, Ministarstvo je navelo da je protest dela javnosti u odnosu na pojedina rešenja Zakona o slobodi veroispovesti iskazan kroz protestne šetnje ali i snažnu i negativnu političku i neprimerenu i agresivnu medijsku kampanju, uz veliki broj dezinformacija i lažnih vesti – sa ciljem uznemiravanja javnosti i građana i podsticanja nereda i nestabilnosti.

Nosioci tih aktivnosti, kako se dodaje, bili su iz Crne Gore, ali i iz neposrednog okruženja, sa jasnom namerom zastrašivanja građana, pre svega vernika Srpske pravoslavne crkve i srpske zajednice u Crnoj Gori.

„Subverzivne aktivnosti su išle i u pravcu kompromitacije države, njenih simbola, nosilaca državne vlasti, kao i pozivanja na konačni obračun sa ustavnim poretkom, pravnom državom i organima reda i bezbednosti“, navodi se u saopštenju.

Jedna od tih aktivnosti, navodi se u odgovoru Savetu Evrope, dostavljenom i medijima, bila je lažna vest koju je plasirala Đikanović, ne posvećujući joj dužnu novinarsku pažnju i ne poštujući pravilo provere informacija iz više izvora.

„Iako se još utvrđuje izvor informacije, za koji Đikanović tvrdi da je iz diplomatije, postoje indicije da je plasiranje ove informacije pokušaj mešanja treće strane u unutrašnja pitanja Crne Gore sa namerom destabilizacije države i narušavanja javnog reda i mira“, navodi se u odgovoru.

U odgovoru se dodaje da je Đikanović, shodno kvalifikaciji Osnovnog državnog tužilaštva, osumnjičena da je izvršila krivično delo izazivanje panike i nereda, da je 5. januara naveče privedena na saslušanje državnom tužiocu, koji joj je odredio zadržavanje. Dodaje se i da je 6. januara Đikanović puštena da se brani sa slobode.

„Uprava policije uradila je i analizu svih elektronskih medija kako domaćih tako i onih iz regiona koji su ovu vest preneli, analizu postavljenih komentara od strane čitalaca, kao i objava i komentara na društvenim mrežama. Zaključak ove analize, koja je dostavljena nadležnom tužiocu, jeste da je ova lažna vest izazvala paniku kako u Crnoj Gori tako i u regionu“, navodi se u dopisu i dodaje da ozbiljnije posledice nisu nastupile zahvaljujući brzom demantiju Vlade Crne Gore i reakciji nadležnih državnih organa.

Analize nadležnih državnih organa, navelo je Ministarstvo, govore o sve većoj izloženosti Crne Gore hibridnim pretnjama. Crna Gora i njeni državni organi moraju sprečiti svaki pokušaj narušavanja stabilnog javnog reda i mira i dužni su da očuvaju državni suverenitet i ustavni poredak.

„Ostajemo posvećeni daljem jačanju medijskih sloboda i zaštiti novinara, kao i stvaranju uslova za podizanje profesionalnih standarda“ navodi se u dopisu upućenom Savetu Evrope.

Đikanović je u nedelju na portalu Fos media objavila da će „specijalne snage kosovske policije Rosu pomagati crnogorskoj policiji na Badnji dan“, što su preneli pojedini portali u Srbiji, a ubrzo kategorički negirala Vlada Crne Gore tražeći hitno postupanje tužilaštva.

Policija je u nedelju privela Đikanović, tužilaštvo ju je posle saslušanja osumnjičilo za „izazivanje panike i nereda“ i odredilo pritvor od 72 sata.

Portal kojim je upravljala ta novinarka se javno izvinio i povukao sporni tekst. Pošto je uhapšena, novinarka je dala otkaz u svom mediju, negirala svoju krivicu i uložila žalbu na rešenje o pritvoru, posle čega je sud odlučio da bude puštena na slobodu.

Deo novinarskih udruženja osudio je hapšenje novinarke, uz ocenu da nije bilo „opravdano“, zahtevajući da joj se dopusti da se brani sa slobode.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi