Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  HND pozdravlja brisanje kaznenog djela teškog sramoćenja iz Kaznenog zakona
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

24. 10. 2019.

Izvor: HND

HND pozdravlja brisanje kaznenog djela teškog sramoćenja iz Kaznenog zakona

HND pozdravlja brisanje kaznenog djela teškog sramoćenja iz KZ-a te podsjeća da je riječ o odredbi koja se protiv novinara praktički ne primjenjuje od 2014 godine. Dakle, ovom se reformom briše kazneno djelo koje je od 2014., otkad je preformulirano, ionako bilo mrtvo slovo na papiru.

Stoga HND od Vlade traži dekriminalizaciju svih kaznenih djela protiv časti i ugleda, što već godinama predlažemo. Također, smatramo da građansko pravo omogućuje svima koji se smatraju oštećenima dovoljno prostora da dobiju odgovarajuću satisfakciju, navodi se u priopćenju. HND je reagirao nakon što je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao da predloženim izmjenama Kaznenog zakona ukinuto kazneno djelo teškog sramoćenja, a novinarima je odgovorio da zasad nisu razmišljali o ublažavanju kazni za klevetu i uvredu jer smatraju da su one još uvijek odgovarajuće.

Predstavljajući izmjene Kaznenoga zakona, Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji te Zakona o kaznenom postupku koje je ranije danas Vlada uputila u saborsku proceduru, Bošnjaković je rekao na konferenciji za novinare da su kazneno djelo teškog sramoćenja ukinuli "u suradnji s Ministarstvom kulture", a u "to se uključio i premijer".

Upitan zbog čega se ne ublažavaju i druge odredbe, primjerice kleveta i povreda časti koje ostaju u Kaznenom zakonu, rekao je da su čast i ugled kategorije koje su zaštićene Ustavom.

 

Izvor: HND i Hina

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi