Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Danas pripremno ročište u radnom sporu Hrvoja Zovka protiv HRT-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

14. 03. 2019.

Autor: HND, HRT Izvor: HND

Danas pripremno ročište u radnom sporu Hrvoja Zovka protiv HRT-a

Na Općinskom sudu u Zagrebu, Vukovarska 84, u četvrtak u 10.25 sati održat će se pripremno ročište u radnom sporu koji je pokrenuo predsjednik HND-a Hrvoje Zovko protiv HRT-a.

Uprava Hrvatske radiotelevizije 25. rujna prošle godine donijela je odluku o izvanrednom prekidu radnog odnosa svom uredniku i novinaru, ujedno i predsjedniku HND-a, Hrvoju Zovku. Postupak otkazivanja ugovora o radu Hrvoju Zovku pokrenut je na temelju prijave urednice Odjela IMS-a HTV-a Katarine Periše Čakarun. 

Zovko je 13. rujna podnio ostavku s mjesta izvršnog urednika programa HTV 4, informativnog kanala javne televizije, te poslao i pisano obrazloženje ostavke u kojem je ukazao na pritiske, cenzuru, prigovorio zbog neprofesionalnog izbora tema, organizacijskog kaosa i ozbiljnih tehničkih problema u realizaciji programa HTV 4. Uslijedio je poziv na razgovor njegove urednice Periše Čakarun u kojem je ona prihvatila njegovu ostavku. No, samo dva sata kasnije Zovko je pozvan na drugi sastanak na kojem je došlo do svađe između njega i urednice Periše Čakarun.

Upravo je ta svađa bila razlog za izvanredni prekid radnog odnosa Zovku. HRT je otkaz obrazložio "teškom povredom Općih pravila o radu i ponašanju koja se sastojala od niza upućenih uvreda, nedoličnog ponašanja, krajnje neprimjerenih i neprofesionalnih izjava, izvan granica onoga što se smatra kolegijalnom i pristojnom komunikacijom", dodajući da se ispad dogodio u službenim prostorijama HRT-a tijekom radnog vremena. HRT se u obrazloženju pozvao na povredu niza odredaba Općih pravila o radu i ponašanju HRT-a. 

Radničko vijeće HRT-a se u međuvremenu izjasnilo protiv otkaza, ali to mišljenje nije bilo obvezujuće za upravu HRT-a. Hrvoje Zovko više je puta odbacio optužbe iz obrazloženja otkaza kao neutemeljene, poručivši kako će na sudu dokazati istinitost svojih tvrdnji. 

Hrvoja Zovka podržalo je niz organizacija i kolega: Hrvatsko novinarsko društvo i njegov Ogranak na HTV-u, Europska federacija novinara (EFJ), Međunarodna federacija novinara (IFJ), Regionalna platforma za zagovaranje slobode medija i sigurnosti novinara (Safe journalists) koja predstavlja šest novinarskih organizacija iz regije, Udruženje novinara Srbije (UNS), Društvo novinara Slovenije (DNS), Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL), organizatori Fra Ma Fu Festivala, Inicijativa sloboda trećima, Documenta - centar za suočavanje s prošlošću, neformalna organizacija novinara iz regije Novinarska mreža te više od 50 kolega koji su potpisali izjavu solidarnosti s Hrvojem Zovkom.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi