Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Slovenski sud osudio Janšu na uvjetnu zatvorsku kaznu jer je novinarke nazvao medijskim "prostitutkama"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

27. 11. 2018.

Autor: Hina Izvor: HND

Slovenski sud osudio Janšu na uvjetnu zatvorsku kaznu jer je novinarke nazvao medijskim "prostitutkama"

Čelnika slovenske opozicije i bivšeg premijera Janeza Janšu okružni sud u Celju u petak je nepravomoćno uvjetno osudio na tri mjeseca zatvora s rokom kušnje od godine dana jer je na Tviteru dvije novinarke Slovenske televizije nazvao medijskim prostitutkama nakon što su u emisiji, kako je rekao, nekorektno izvješćivali o njegovoj stranci.

Nakon što je u udarnom terminu javnog servisa početkom 2016. objavljena emisija u kojoj  je Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS) prikazana kao stranka čiji su članovi navodno povezani s krajnjom ekstremističkom desnicom koja traži reviziju povijesti, što se dokumentiralo navodom da su se njeni članovi registrirali u Fejsbuk skupinu "Legija smrti", što je stranka demantirala, Janša je reagirao na svom Tviter računu.

"Na nekakvoj Fejsbuk stranici javne televizijske kuće nude se jeftine usluge odsluženih prostitutki Evgenije C. i Mojce P.Š. Svodnik Milan", napisao je Janša.

U tome su se prepoznale autorica emisije, novinarka Eugenija Carl i urednica  informativnog programa javne televizije Mojca Šetinc Pašek, te zbog uvrede časti  odštetno i kazneno tužile Janšu.

U odštetnoj tužbi već im je pravomoćno dodijeljeno po 6 tisuća eura, a sad je sud u Celju donio nepravomoćnu presudu i u kaznenom dijelu parnice.

Slovenski oporbeni prvak u petak je na sudu izjavio da je svojim tvitom reagirao na nekorektno izvješćivanje spomenutih novinarki o njegovoj stranci i da zapisom "nije mislio na spolnu nego medijsku prostituciju", te da im je ako su to tako shvatile spreman ponuditi ispriku.

Odvjetnik novinarki izjavio je u sudnici da to ne shvaća kao ispriku nego kao neumjesni sarkazam.
Janša je nakon završetka suđenja kazao da je njegov  tvit bio reakcija na televizijski prilog novinarke Evgenije koja je u emisiji izrekla "hrpu gnusnih laži" na račun članova SDS-aa,  te da je njenu emisiju vidjelo 100.000 ljudi, dok je njegov tvit pročitalo možda samo nekoliko stotina njegovih sljedbenika na društvenim mrežama.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi