Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  OEBS: O generalnom direktoru RTCG da odluči parlament
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

22. 11. 2018.

Autor: Dnevne novine Izvor: m.cdm.me

OEBS: O generalnom direktoru RTCG da odluči parlament

Generalnog direktora Radio-televizije Crne Gore (RTCG) trebalo bi da imenuje parlament kvalifikovanom većinom, ocijenili su eksperti OEBS-a u analizi Nacrta zakona o medijima i javnom servisu.

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Harlem Desir i šefica Misije te organizacije u Crnoj Gori Maris Davije predstavili su crnogorskim vlastima pravnu analizu Nacrta zakona o medijima i o izmjenama i dopunama Zakona o nacionalnom javnom emiteru. Kako je saopšteno iz Misije OEBS-a, izrada pravnih analiza naložena je na osnovu zahtjeva crnogorskog Ministarstva kulture.

Navodi se da je pravnu analizu dva nacrta zakona pripremio Davor Glavaš, iskusni medijski stručnjak sa velikim znanjem o zakonodavnom okviru Crne Gore.

“Glavne tačke koje su naglašene u dokumentu koji tretira Nacrt zakona o medijima, između ostalog, podrazumijevaju uspostavljanje fonda za podršku medijskom pluralizmu, potrebu da se obrazlože kriterijumi za dodjelu finansijske podrške medijima, kao i implementaciju odredbi o transparentnosti vlasništva”, navodi se u saopštenju.

Što se tiče Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nacionalnom javnom emiteru (RTCG), sugestije eksperta odnose se na potrebu da se model “kaskada” zamijeni modelom “dvostrukog upravljanja” koji bi uključivao Savjet i Nadzorni odbor.

“A da generalni direktor treba da bude imenovan kvalifikovanom većinom u parlamentu”, dodaje se u saopštenju.

Davije je predstavila analize ministru kulture Aleksandru Bogdanoviću.

“Desir i Davije su potvrdili svoju spremnost da nastave da pružaju pomoć i podršku lokalnoj vlasti u vezi sa svim pitanjima vezanim za medije, uključujući i izmjene u zakonima”, zaključuje se u saopštenju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi