Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Indeks: Sudije u Hrvatskoj nepravedne prema novinarima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

20. 11. 2018.

Autor: FoNet Izvor: Danas

Indeks: Sudije u Hrvatskoj nepravedne prema novinarima

Sudije u Hrvatskoj koji tuže novinare i medije ne samo da vrlo često dobijaju te slučajeve, nego im se presuđuju i novčane odštete koje su dva do tri puta veće od onih koje dobijaju ostali građani, prenosi Indeks.

Portal navodi, kao poslednji primer ove „pravosudne farse“ splitskog sudiju Županijskog suda i člana Državnog sudskog veća (tela koje imenuje sudije) koji će dobiti 50.000 kuna (oko 6.700 evra) naknade „za duševnu bol“ od Jutarnjeg lista.

Ključan je bio autorizovani intervju za Jutarnji list poslanika u hrvatskom Saboru Nikole Grmoje, koji je izjavio da je DSV „izvor korupcije“, na šta je splitski sudija, koji u intervjuu uopšte nije spomenut, reagovao tužbom koja je rešena u njegovu korist.

Indeks podseća da je početkom prošle godine objavio serijal od šest tekstova koji se bavio upravo temom naknade za sudije koji tuže novinare i medije. Istraživanje je tada pokazalo da se sudijama koji tuže novinare i medije dodeljuju novčane odštete koje su od dva do tri puta veće od onih koje dobijaju ostali građani.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi