Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  HND ponovno poziva institucije da istraže napade na Domagoja Margetića koji štrajka glađu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

18. 10. 2018.

Izvor: HND, Hina

HND ponovno poziva institucije da istraže napade na Domagoja Margetića koji štrajka glađu

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) ponovno je pozvalo hrvatske institucije da istraže i procesuiraju prijetnje i napade na novinara Domagoja Margetića koji već 42. dan štrajka glađu i odbija hospitalizaciju unatoč sve kritičnijem zdravstvenom stanju.

Nakon što se Maregtićevo stanje naglo pogoršalo, predsjednik HND-a Hrvoje Zovko pozvao je još jednom hrvatske institucije da postupe po njegovim prijavama i istraže sve navode o prijetnjama i napadima, dok je Margetića pozvao da prekine štrajkati.

U kratkoj izjavi za Hinu Margetić je izmorenim i teško razumljivim glasom rekao da je odbio hospitalizaciju. "Kad bih vam ispričao što su mi napravili i što rade, kad vas slome onda vam je potpuno svejedno”, rekao je Margetić dodavši da su "uništili sve što mu je vrijedilo i značilo".

Njegovi prijatelji objavili su 15. listopada na njegovom facebook profilu da je Margetiću naglo pozlilo. U trenutku kad je izgubio svijest došlo je do krvarenja debelog crijeva, ukočenosti desne strane glave, jakih bolova u bubrezima, a ponovno su ustanovljene teškoće u radu srca.

Intervenirao je tim hitne pomoći, više puta tijekom intervencije upozorili su ga na izuzetno ozbiljno i kritično zdravstveno stanje, ali obzirom da je u tom trenutku bio pri punoj svijesti potpisao je kako odbija preporučenu hospitalizaciju, na čemu su liječnici više puta inzistirali, stoji u facebook objavi.

Njegovi prijatelji napisali su da je Margetićevo stanje izuzetno ozbiljno pa su pozvali sve koji mogu utjecati na eventualno stvaranje uvjeta u kojima bi prekinuo štrajk glađu da to i učine.

Niz prijetnji smrću, napada na imovinu i dva fizička napada

U objavi također tvrde da su se nastavili novi pritisci i prijetnje prema Margetiću, koji je u dogovoru s prijateljima najavio podnošenje nove prijave zbog prijetnji i pritisaka za koje je saznao tijekom večeri kada mu je pozlilo.

Po podacima kojima raspolaže HND, a koji su dostavljene policiji, Ministarstvu unutarnjih poslova, Ministarstvu pravosuđa i Državnom odvjetništvu, Margetić je u zadnjih nekoliko godina prijavio niz prijetnji smrću, napada na imovinu i doživio dva fizička napada od kojih je jedan okvalificiran kao pokušaj ubojstva.

Margetić je bio žrtva brutalnog fizičkog napada 11. kolovoza 2014., kada je ispred njegove kuće u Zagrebu udaren betonskim blokom u glavu. Županijsko državno odvjetništvo taj je napad okvalificiralo kao pokušaj ubojstva.

Tijekom travnja, svibnja i lipnja 2015. Margetić je prijavio prijetnje smrću dok je bio pod policijskom zaštitom. Fizički je napadnut 13. prosinca 2016. na Kvaternikovom trgu, zadobivši lakše ozljede, dok je lani u kolovozu prijavio provalu i krađu opreme i dokumentacije vezane za priču na kojoj je radio. U studenom 2017. ponovo prijavljuje prijetnje smrću.

Margetić tvrdi da je situacija eskalirala tijekom ljeta ove godine, kada su izvršeni brojni neugodni pritisci na njega i njegovu obitelj, zbog čega je stupio u dugotrajni štrajk glađu

.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi