Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Tena Perišin: Novinari nam još uvijek trebaju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

09. 10. 2018.

Autor: I.M. Izvor: HRT

Tena Perišin: Novinari nam još uvijek trebaju

O stanju u novinarstvu u Studiju 4 razgovarali smo s prof.dr.sc. Tenom Perišin s Fakulteta političkih znanosti.

Ovu prigodu iskoristili smo kako bi joj čestitali na državnoj nagradi koju je dobila za popularizaciju i promidžbu znanosti. Popularizaciji znanosti doprinijela je svojim radom u novinarstvu kao i mnogim projektima na kojima je bila angažirana.

Tena Perišin voditeljica je projekta Televizije Student. Iznimno je zadovoljna tim projektom. Osim što emitiraju na svom kanalu, studenti pet dana u tjednu na HRT4 emitiraju svoje petnaestominutne emisije. Tu pokušavamo pokazati ono najbolje što su studenti napravili. Tu ima dosta jakih reportaža, priča s kojima bi se ponosili i novinari s puno više iskustva, kaže Tena Perišin.

Nije zadovoljna stanjem u medijima. Čini joj se da su izgubili vjerodostojnost. Često nedostaju odgovori na 5+1 osnovnih pitanja (riječ je o pravilu 5W/H – odgovori na pitanja tko, što, gdje, kada i zašto te kako). Izrazito je kritična prema portalima. Očekivala sam da će pojava portala, društvenih mreža donijeti bolje novinarstvo i da ćemo na portalima dobiti više informacija, pozadinu, kontekst… No, dogodilo se da zapravo imamo samo niz dramatičnih senzacionalističkih naslova, izjavila je profesorica te dodala: Kad se probudite ovako na praznik, mislite da je svijet jedno užasno mjesto.

Govorila je i o pojmu klinike za medije kojeg je uveo Eric Newton s Walter Cronkite School of Journalism. Ako postoje sveučilišne klinike u kojima se spašavaju ljudi, zašto ne bi na takav način liječili novinarstvo, izjavila je profesorica Perišin, te dodala da tu vidi suradnju jakih sveučilišta i jakih javnih televizija.

Profesorica je rekla kako je u zemljama zapadne Europe, skandinavskim zemljama, SAD-u… raširen trend tzv. konstruktivnog novinarstva. To je trend vraćanja osnovnim vrijednostima novinarstva. To je novinarstvo koje uz odgovore na onih 5+1 osnovnih pitanja, daje i rješenja. Mislim da publika traži više, izjavila je Tena Perišin te zaključila – novinari nam još uvijek trebaju.

Video prilog HRT-a pogledajte ovde.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi