Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Mediji ključni kriterijum za EU
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

04. 10. 2018.

Izvor: FoNet

Mediji ključni kriterijum za EU

Nezavisnost javnog servisa i sloboda medija su jedan od ključnih političkih kriterijuma za pridruživanje EU i imperativ za zemlje koje žele da se pridruže Uniji, izjavio je ambasador Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav.

Otvarajući drugi dan Okruglog stola posvećenog finansiranju i modelima upravljanja i regulacije rada RTCG, Orav je podsetio da se sloboda izražavanja nalazi među „prelaznim merilima“ za poglavlje 23 o pravosuđu i temeljnim pravima, koja je neophodno zadovoljiti kako bi se prešlo u narednu fazu pregovora.

Posebno mesto u toj oblasti, kako je dodao, pripada javnom medijskom servisu.

Javni medijski servisi imaju mnogo veću odgovornost nego privatni mediji. Oni su tu ne samo da informišu građane, veći da ih obrazuju i omoguće im pristup sadržajima od javnog interesa. Morali bi da budu pokretačka snaga procesa demokratizacije društava i zato treba podržati njihovu punu nezavisnost, rekao je Orav.

Sudeći prema ocenama stručnjaka Evropske radiodifuzne unije (EBU) Ratke Bečeve i Borisa Berganta, pitanje nezavisnosti javnog servisa u Crnoj Gori, kao i u regionu zapadnog Balkana, predstavlja najveći izazov koji prati nerazumevanje uloge i funkcije javnog servisa, jasna podela nadzornih i upravljačkih struktura i dalja profesionalizacija.

Predstavljajući Izveštaj o izazovima sa kojima se suočavaju nadzorni organi javnih servisa u zemljama zapadnog Balkana, Bečeva, koja je direktorka Centra za odnose sa članicama u centralnoj i istočnoj Evropi, podsetila je da su ključne odrednice javnog servisa da on postoji zbog javnosti, da ga javnost finansira i kontroliše.

„Za razliku od državne televizije, javni servis finansirajui kontrolišu građani i on je u najboljoj poziciji da omogući debatu kako bi građani stekli pravu sliku o dešavanjima u društvu. To je misija koju treba da ima i ovaj javni servis”, rekla je Bečeva.

Prema njenim rečima, svi javni servisi u regionu imaju izazov kako jasno da razdvoje nadzornu i upravljačku funkciju.

“Savet ne može da se meša u rad menadžmenta, a menadžment mora blagovremeno da izveštava Savet", istakla je Bečeva. Ova dilema pokazala se aktuelnom naročito u svetlu novih zakonskih rešenja kojima se uređuje rad RTCG.

Predložene izmene Zakona, kako ih je predstvio direktor za medije u Ministarstvu kulture Crne Gore Željko Rutović, uvode i novu upravljačku instancu - Upravni odbor koji bi se bavio finansijama i celokupnim poslovanjem.

Prema novom zakonskom rešenju, RTCG će finansijski izveštaj podnositi Skupštini, članove Saveta će predlagati Agencija za elektronske medije, a birati Skupština. Planirano je i uvođenje institucije ombudsmana, zabranjuje se sponzorstvo informativnog programa, kao i plaćanje novinara iz eksternih izvora.

Novim rešenjima, rekao je Rutović, bili bi pooštreni iuslovi za izbor članova Saveta. Oni bi ubuduće morali imati najmanje pet godina relevantnog iskustva i ne bi smeli biti članovi političke partije najmanje dve godine pre imenovanja.

Osim jake biografije i obaveznog intervjua u Skupštini, relevantan kriterijum za izbor predstavnika NVO sektora bio bi, osim broja organizacija koje ga podržavaju, i njihova relevantnost.

Predložene izmene trenutno se nalaze na „ekspertskom čitanju“ i o njima će se tek izjasniti relevantne međunarodne institucije, ali kritike već postoje u domaćoj javnosti, prenosi portal Analitika.

Kako se moglo čuti na Okruglom stolu, aktuelni menadžment, ali i Savet RTCG, smatraju da bi uvođenje Upravnog odbora dodatno zakomplikovalo situaciju stvarajući dvovlašće idezavuišući funkacije generalnog direktora i Saveta.

Predsednik Saveta RTCG Ivan Jovetić rekao je da bi Upravniodbor koštao RTCG dodatnih 130.000 evra godišnje, što je, prema njegovoj oceni, bolje upotrebiti za obuku zaposlenih ili unapređivanje pravne službe te organizacije. Bivši član Saveta RTCG i direktor Media centra Goran Đurović deo novih rešenja vidi kao korak unazad u odnosu napostojeća, kod kojih je glavni nedostatak bio loša primena u praksi.

Okrugli sto „Javni medijski servis u Crnoj Gori –finansiranje, upravljanje i regulacija“ organizovan je u okviru EU projekta podrške javnim medijskim servsima zapadnog Balkana.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi