Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Od početka godine u svetu ubijeno najmanje 50 novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

28. 08. 2018.

Izvor: FoNet

Od početka godine u svetu ubijeno najmanje 50 novinara

Od početka godine u svetu je ubijeno najmanje 50 novinara, najviše je stradalo u klasičnoj likvidaciji zbog izveštavanja, a u BiH u istom periodu zabeležen je 41 napad na novinare.

Novinare i medijske radnike napadaju vlasti, demonstranti, huligani i pojedinci koji ili ne odgovaraju za svoja dela ili prođu s plaćenom novčanom kaznom, prenosi Klix.ba.

U januaru su uhapšeni slovenački novinari koji su radili priču u Prijedoru.

Novinari slovenačke POP TV Irena Joveva i Kanala A Miha Orešnik su privedeni u stanicu prijedorske policije dok su snimali istraživačku priču o Dijani Đuđić, državljanki BiH iz Prijedora, za koju se navodi da je pozajmila 450.000 eura Janezu Janši, predsedniku Socijaldemokratskog saveza Slovenije.

U februaru je brutalno pretučen publicista i novinar Nedžad Latić nakon što je izašao iz džamije, dok su novinaru Faruku Veli upućene pretnje.

Ekipa BHT1 napadnuta je tokom praćenja protesta demobilisanih boraca u Tuzli i blokade saobraćaja na Šićkoj petlji na izlazu iz grada krajem februara.

Novinari su vređani, a potom im je prećeno.

U Vladi Unsko-sanskog kantona u aprilu napadnuta je novinarka FTV Aida Štilić koju je Asim Kamber vređao na ličnoj i profesionalnoj osnovi, vikao na nju i pretio da će nastaviti hajku protiv nje.

Novinari RTV USK su mesecima bili izloženi pritisku i pretnjama koje su im upućivali članovi Vlade i Skupštine USK dovodeći ih u nesiguran i ponižavajući položaj.

Premijer im je pretio policijskom intervencijom ukoliko ne razreše dužnosti direktora u rukovodstvo televizije.

Službenici PU Ljubuški pretili su u julu novinarskoj ekipi portala Bljesak terajući ih da prekinu izveštavanje sa GP Bijača tako što su uzeli izjave od njih i pretili da će ih označiti kao organizatore protesta i osobama odgovornim za blokadu saobraćaja.

Takođe im je prećeno prijetio da će im oduzeti materijal.

U julu, napadnuti su reporter Klix.ba i snimatelj Al Džezira Balkans koji su pratili proteste demobilisanih boraca ispred Parlamenta FBiH. Obojica su napadnuti fizički metalnom šipkom i šakama, dok su druge novinare vređali.

Članovi ekipe BHRT napadnuti su u svom kombiju kada su se vraćali iz Širokog Brijega s novinarskog zadatka. Napadnuti su u Konjicu. Kombi je oštećen, a vozač je zadobio teže povrede. Napala ih je grupa od 15 maskiranih mladića.

Poslednji napad je zgrozio javnost kada je novinar BN televizije Vladimir Kovačević brutalno pretučen palicama. On je jedan od novinara koji je redovno sa svojom televizijskom kućom pratio proteste na Trgu Krajine „Pravda za Davida“.

BiH je na 62. mestu od 180 zemalja po medijskim slobodama. Prema izveštaju RSF, novinari su slabo plaćeni, a pod stalnim su pritiskom političara i drugih te nemaju nikakvu sigurnost.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi