Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Osuda napada i pritiska na novinare
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

01. 07. 2018.

Autor: Fonet Izvor: Danas

Osuda napada i pritiska na novinare

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje slobode medija i bezbednosti novinara, koja predstavlja više od 8000 članova, osudila je pretnje i pritiske na novinare i menadžment Radio Televizije Unsko-sanskog Kantona.

Predstavnici Vlade i Parlamenta Unsko-sanskog Kantona već mesecima prete novinarima i urednicima Radio Televizije Unsko-sanskog Kantona (RTV USK) dovodeći ih u ponižavajuć i nesiguran položaj, a vlast ovog kantona traži smenu menadžmenta RTV USK, ukljućujući i direktora Izeta Mustafića i imenovanje novog direktora i Nadžornog odbora po meri stranaka koje su na vlasti, navodi se u saopštinju.

Prema rečima novinarke RTV USK Melite Mujadžić, situacija se pogoršava i pretnje postaju sve češće i nasilnije.

Premijer Unsko-sanskog Kantona Husein Rošić preti nam sa policijskom intervencijom ukoliko direktor Izet Mustafić i menadžment RTV USK ne budu smijenjeni, navela je Mujadžić.

Predsednik Udruženja BH novinara Marko Divkovićrekao je da je to primer klasičnog pritiska na urednike da služe vladajućim političkim partijama.

Nažalost, RTV Unsko-sanskog kantona nije jedini mediji koji se suočava sa ovakvim pritiscima. Ovo je neprihvatljivo kršenje slobode medija u Bosni i Hercegovini, napomenuo je Divković.

Udruženje/udruga BH novinari navelo je da je ovo peti slučaj slučaj pretnje političara novinarima u polovini 2018. godine.

Napad i pretnja novinarima je direktan napad na slobodu izražavanja i na pravo grđana da budu informisani, napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana, navodi se u saopštenju koje su potpisali Udruženje BH novinari, Sindikat medija Crne Gore, Hrvatsko novinarsko društvo, Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije i Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi