Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Strukovni novinari osuđuju izveštavanje portala 100posto
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

23. 05. 2018.

Izvor: HND

Strukovni novinari osuđuju izveštavanje portala 100posto

Zbor znanstvenih novinara i Zbor zdravstvenih novinara HND-a najoštrije osuđuju senzacionalističko izvještavanje portala 100posto, čiji je članak o Eni Šarac objavljen bez ikakvog kritičkog odmaka od tvrdnji iznesenih u tekstu, te bez relevantnog mišljenja stručnjaka, a čija oprema može potaknuti roditelje djece oboljele od karcinoma na prekid liječenja s potencijalno smrtonosnim posljedicama.

Članak je posebno problematičan s obzirom na to da se radi o mladoj osobi oboljeloj od teške bolesti, čija je borba s tom bolešću postala pozitivan uzor hrvatskoj javnosti, te njene izjave imaju dodatnu težinu. Pravilo je struke da se o bolestima piše s velikom dozom opreza, te da se za neprovjerene i potencijalno opasne tvrdnje mora tražiti mišljenje druge strane (u ovom slučaju liječnika – onkologa) ili zadržati kritički odmak, što je novinarka portala 100posto propustila učiniti.

U opremi članka objavljenog 16.5. na portalu 100posto.hr ističe se izjava Ene Šarac: “Da nisam išla na kemoterapiju, danas bih vjerojatno hodala. Nekad treba kršiti pravila jer doktori nisu iznad nas”, čime osoba koja je mogući uzor mnogim maloljetnicima oboljelima od teških bolesti implicira da bi joj bilo bolje da nije uzimala kemoterapiju. Takve izjave mogu potaknuti roditelje da prekinu liječenje svoje djece bez traženja stručnog mišljenja, što može imati kobne posljedice na štetu djeteta.

Zbor znanstvenih novinara i Zbor zdravstvenih novinara HND-a pozivaju sve novinare koji izvještavaju o teškim i potencijalno smrtonosnim bolestima da zadrže kritički odmak od osobnih svjedočanstava, da zatraže mišljenje relevantnih stručnjaka i da u opremama, bez obzira radi li se o citatu, paze na interes za zdravlje čitatelja i njihovih obitelji.

Podsjećamo kako je u rujnu 2015. godine preminuo devetogodišnji dječak iz Rijeke jer su njegovi roditelji odbili liječenje ne-Hodgkinovog limfoma kemoterapijom, vjerujući zbog neodgovornih i neprofesionalnih novinarskih članaka kako se radi o opasnom tretmanu bez učinka, dok se u stvarnosti radilo o terapiji koja je uspješna u 90% slučajeva.

Izvještavanje portala 100posto zadnje je u nizu neoprezno i neprofesionalno predstavljenih članaka koji predstavljaju ozbiljnu opasnost po zdravlje čitatelja i njihove djece. Kao strukovni novinari, posvećeni objektivnom izvještavanju temeljenom na konkretnim dokazima i istraživanjima, prisiljeni smo ovakve članke najoštrije osuditi.


Zbor znanstvenih novinara HND-a
Zbor zdravstvenih i medicinskih novinara HND-a

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi