Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Tužbe za klevetu i dalje opterećuju bh. novinarstvo
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

12. 02. 2018.

Autor: Anida Sokol Izvor: media.ba

Tužbe za klevetu i dalje opterećuju bh. novinarstvo

Procjene su da bude podignuto 100 do 200 tužbi za klevetu godišnje. Zakoni o zaštiti od klevete u BiH – dva na entitetskom i jedan na nivou Brčko distrikta – usvojeni su prije više od 15 godina (od 2001. do 2003. godine), ali i dalje postoje neujednačenosti u njihovoj primjeni i sudskoj praksi, kao i slučejevi zloupotrebe. Veliki broj tužbi – prema procjenama Udruženja BH novinari 100 godišnje, a nekad i više od 200 – opterećuje bh. novinarstvo i utiče na slobodu izražavanja.

Borka Rudić, generalni sekretar Udruženja BH novinari, kaže da najveći broj tužbi podnose javne ličnosti, političari i visoki dužnosnici, a karakteristično je i da veliki broj tužbi podnose iste osobe. Prema riječima medijskog eksperta Mehmeda Halilovića, tačan broj o odbačenim i povučenim tužbama, o vođenim  i okončanim sudskim postupcima nije dostupan, jer se ne vode posebne evidencije postupaka za zaštitu od klevete, što onemogućava detaljniju analizu.

Zakoni o zaštiti od klevete okupio je novinare, advokate, sudije i medijske eksperte na seminaru Sloboda izražavanja i etički standardi, slobodno i odgovorno novinarstvo i dobra sprovedva pravosuđa, kojeg su organizirali Vijeće Evrope i Udruženje BH novinari na Trebeviću 10. i 11. februara.

Halilović je podsjetio da su zakoni o zaštiti od klevete, kojima je kleveta potpuno dekriminalizirana, uspostavili balans između medijskih sloboda i zaštite privatnosti, dali garanciju novinarima da koriste informacije zaštićenih izvora i onemogućili vlastima i javnim ustanovama da podnose tužbe. Naglasio je da ti zakoni pravo na slobodu izražavanja štite i po sadržaju i formi, što se odnosi i na sadržaje koji mogu uvrijediti, ogorčiti, i šokirati, te da sudovi trebaju prihvatiti i prokovativni jezik. Sudovi često ne uzimaju u obzir sve okolnosti, te ne prave razliku između vrijednosnog suda i činjenica, što je jedan od najvećih nedostataka domaće sudske prakse.

Tokom seminara se razgovaralo o spornim članovima u zakonima o privremenoj sudskoj mjeri zabrane prenošenja ili iznošenja i izražavanja neistinitih činjenica, o problematičnim medicinskim vještačenjima koja se često vrše po principu copy paste, te su analizirani pojedini slučajevi, među kojima i oni koji se tiču komentara na Facebook stranicama i web-portalima. Najveću debatu izazvalo je pitanje odgovornosti za klevetu prilikom navođenja drugih citiranih osoba, kao u slučaju intervjua, kao i iznošenje mišljenja i činjenica u formi komentara. Advokatica i međunarodna ekspertica za pitanje klevete, Vesna Alaburić, naglasila je da je novinar dužan iscrpiti sve načine provjere informacija, te u slučaju intervjua koji se naknadno objavi, tj. ne emituje se uživo, a koji može da šteti nečijem ugledu, novinar bi također trebao uzeti stajalište s druge strane, kako bi provjerio informacije. Naglasila je i da novinari trebaju biti svjesni da ukoliko u komentaru iznose činjenične tvrdnje na osnovu kojih izvode svoj komentar, da su odgovori za tačnost iznesenih činjenica.

Pozitivna iskustva u bh. sudskoj praksi su presude koje se pozivaju na Član 10 Evropske konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, o čemu je govorila sutkinja Općinskog suda u Sarajevu, Sanela Gorušanović Butigan. Ona je naglasila elemente koji su bitni za sudske postupke kao što su interes javnosti, utvrđivanje činjenica i dobre namjere, ali da novinari često dolaze nespremni na ročišta i da sudovi često ne mogu utvrditi dobru namjeru u medijskim sadržajima.

Drugi pozitivan pomak su i niže naknade od štete u odnosu na prve godine kada su zakoni doneseni i danas iznose od 500 do 10.000 KM, iako, kako je rekla Rudić, zahtjevi nekad znaju biti i milionski. Sud prema zakonima mora uzeti u obzir činjenicu da li bi iznos dodijeljene štete mogao dovesti do velikih materijalnih poteškoća, ipak to nije poštovano u pojedinim presudama, te je dovelo do finansijskog kraha magazina Slobodna Bosna, koji je pod tim pritiscima, prestao izlaziti 2015. godine.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi