Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Novi zakon protiv govora mržnje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

02. 02. 2018.

Izvor: ASMEDI

Novi zakon protiv govora mržnje

Dva vodeća dnevna lista u Hrvatskoj nezvanično su objavila da vlada priprema novi zakon kojim će se kažnjavati govor mržnje na internetu i širenje lažnih vesti, a za vladin probni balon, nezavisni politički analitičar Žarko Puhovski kaže da je "vlada očito sekirom počela rešavati stvari koje je davno trebalo rešiti pincetom", prenosi FoNet.

Index.hr podseća da je u Nemačkoj 1. januara ove godine na snagu stupio rigorozan zakon koji propisuje kaznu od 50 miliona evra za društvene medije koji u propisanom roku ne obrišu sporni sadržaj.

Iako nikakvi detalji o novom zakonu nisu poznati, pretpostavlja se da će se uvesti kazne za ilegalne sadržaje koje kompanije poput Fejsbuka, Tvitera i Gugla ne uklone u određenom roku.

Portal ukazuje da Hrvatska ima krivični zakon koji uređuje i kažnjava govor mržnje. Ono što se sankcioniše u stvarnom svetu prolazi nekažnjeno na internetu, ali to nije problem nepostojećeg zakona, jer zakon postoji i jasno reguliše govor mržnje, koliko njegovog nesprovođenja u sudskoj praksi, kaže Puhovski.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi