Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Romac (HND): Nitko se nije usudio dirati u novinare poput Predraga Lucića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

12. 01. 2018.

Autor: Hina Izvor: HND

Romac (HND): Nitko se nije usudio dirati u novinare poput Predraga Lucića

Predrag Lucić pisao je potpuno slobodno unatoč poteškoćama koje na sreću nisu prevladale, nitko ga nije mogao zaustaviti i nitko se nije usuđivao dirati u novinare takvog profila, kazao je u četvrtak predsjednik podružnice Hrvatskog novinarskog društva u riječkom Novom listu Denis Romac, na komemoraciji povodom smrti tog istaknutog novinara, urednika, ilustratora, pisca i redatelja.

Romac je poručio kako je Lucić bio je erudit ogromnoga znanja, jedinstvena i nenadmašna osoba u novinarstvu koji je pisao oštro i ubojito. "Dok su drugi u kolumnama pisali samo o politici, on bi obuhvaćao cijelo društvo te su mu tekstovi imali širi civilizacijski doseg, kazao je i dodao da ono što je Lucić nepresušnom lucidnošću uočavao, drugi nisu bili u stanju.

Za Lucića je rekao i kako je bio primjer kolegijalnosti, uvijek spreman pomoći, sve je znao i sve je pamtio. Spominjući prelazak novinara ukinutog Feral Tribunea u Novi list, među kojima je bio i Lucić, naveo je kako se odmah po njihovu dolasku dogodila kontroverzna situacija "apsurdnog angažmana u kojem im je zabranjeno pisati“. Jedini je Lucić ostao i unatoč svemu pisao za Novi list, kazao je Romac i dodao kako "niije Novi list napravio uslugu Luciću dajući mu mogućnost pisanja, nego sebi".

Zamjenik riječkoga gradonačelnika Marko Filipović ocijenio je da Lucić nesumnjivo spada među najbolje u hrvatskom novinarstvu koji je kritizirao tadašnje elite te razbijao uvriježene mitove i u vrijeme Domovinskog rata.  Izrazio je zadovoljstvo što je Novi list omogućio nastanak Feral Tribunea, iz Rijeke kao grada slobodarskog duha.   

Izvršni urednik Novog lista Dražen Herljević pročitao je dio Lucićeva teksta iz 2012. u kojem se prisjećao početka Feral Tribunea te načina slanja tekstova i drugih materijala za tiskanje brodom iz Splita u Rijeku, kao i tadašnjeg glavnog urednika Novog lista Veljka Vičevića. "Više nema ni Lucića, ni Vičevića, a više ne plovi ni brod između Splita i Rijeke te je mnogo toga drugačije, ali ostaju Lucićevi tekstovi", naglasio je.

Naime, nakon gašenja Feral Tribunea 2008. godine Lucić prelazi u Novi list, gdje je pisao kolumnu "Trafika Predraga Lucića" i druge tekstove. 

Posljednji ispraćaj Predraga Lucića bit će u petak u 12 sati na splitskom groblju Lovrinac.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi