Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Stanković: Ovo je van svake pameti, mržnja na svakom koraku
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

11. 01. 2018.

Izvor: N1 BiH

Stanković: Ovo je van svake pameti, mržnja na svakom koraku

"Ovo što se događa u Hrvatskoj je van svake pameti, mržnja je na svakom koraku. Mi nismo odgajani da psujemo mater ikome, a to je danas ko dobar dan. Mislim da to država mora zabraniti", rekao je u večerašnjem Pressingu na N1 Aleksandar Stanković povodom sve većeg govora mržnje u medijima.

Koliko su česte prijetnje smrću novinarima i šta uraditi po tom pitanju?

"To se često novinarima događa i volio bih o tome da se priča češće, o govoru mržnje u medijima. Govor mržnje je intenziviran u posljednjih 10 godina, postojanjem portala i anonimnih komentara je to doživjelo neviđene razmjere. Mislim da uopće nije nikakav problem da se drakonskim kaznama kazne. Mi smo imali nedavno dva slučaja u Hrvatskoj, jedan primjer šovinizma i prijetnje smrću gdje u jednoj TV emisiji gost kaže za Mesića da bi ga trebalo objesiti na Trgu u Zagrebu. Voditelji nisu reagovali, a nakon toga Vijeće reaguje i kaže da to što je rečeno nije protivno zakonu", istakao je Stanković.

Da li je u Hrvatskoj prisutan fašizam?

"Neke struje u Hrvatskoj to rade, da. To postaje problem. Ako ćemo govoriti o tom obliku ljudskog angažmana, to nije nešto što je strano ljudskom rodu. Imali smo primjere kada je fašizam bio na vlasti i mislili smo da je pobijeđen. Nije pobijeđen, to je neko trajno stanje u društvenoj dinamici i vrlo lako se u pojedinim trenucima izvlači na vidjelo".

Stanković je dodao da postoje novinari u Hrvatskoj koji su patili puno više od njega.

"Postoje novinari u Hrvatskoj koji su puno više patili od mene koji su držali glavu u torbi i koji su se suočavali sa pravim kriminalcima a ne sa ljudima koji se angažuju preko društvenih mreža i prijete".

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi