Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  EFJ: Tražimo da se prijetnje silovanjem novinarkama kazne
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

21. 08. 2024.

Izvor: Sindikat medija Crne Gore

EFJ: Tražimo da se prijetnje silovanjem novinarkama kazne

Dana 25. jula 2024. godine, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore izdao je mišljenje sa preporukama u vezi sa istragom prijetnji silovanjem usmjerenim prema novinarkama iz nekoliko medijskih kuća u Crnoj Gori.

Prema zakonu, Uprava policije je dužna da u roku od 30 dana od prijema mišljenja podnese izvještaj o preduzetim radnjama i mjerama u cilju sprovođenja preporuka.

Evropska federacija novinara (EFJ) pridružuje se svom crnogorskom članu, Sindikatu medija Crne Gore (SMCG), u hitnom pozivu nadležnim organima da zaštite novinarke od mizoginih i seksističkih prijetnji, osiguravajući da se istrage tretiraju sa ozbiljnošću koju zaslužuju, uključujući utvrđivanje rodnog motiva i veze sa novinarskim radom.

Kako se približava rok od 30 dana, EFJ poziva Upravu policije na pojašnjenje i transparentnost, te snažno ohrabruje da nastavi sa preduzimanjem svih potrebnih mjera, uključujući međunarodnu pravnu pomoć, kako bi prikupila dokaze i identifikovala i procesuirala počinioce tih neprihvatljivih krivičnih djela.

U decembru 2023. godine, nepoznata osoba poslala je imejl sa prijetnjama silovanjem urednici “M portala”, Danici Nikolić, koja je već bila meta onlajn prijetnji smrću u septembru 2022. godine.

Prijetnje su bile upućene i njenim koleginicama iz različitih medija, uključujući Tamaru Nikčević, Bojanu Dabović, Mirku Dević i Slavicu Kruščić Vasović. Imejl, koji je poslat sa adrese “slatkislatka@hotmail.com”, odmah je prijavljen policiji.

Dana 15. januara 2024. godine, u nedostatku rezultata istrage, mreža SafeJournalists, čiji je član SMCG, obratila se Zaštitniku ljudskih prava i sloboda Crne Gore, koji je zvanično zatražio od Uprave policije da pruži informacije o mjerama i radnjama preduzetim za identifikaciju i procesuiranje počinioca prijetnji silovanjem: da li je slučaj tretiran kao krivično ili prekršajno djelo, i da li je uzet u obzir bilo kakav mogući motiv mržnje prema novinarkama.

Dana 16. februara 2024. godine, Odjeljenje za podršku organizacionim jedinicama policije, unapređenje rada policije i analitiku je dostavilo odgovor.

Na osnovu istražnog postupka i preduzetih mjera, utvrđeno je da su zaposleni u Upravi policije preduzeli mjere i radnje, kako samostalno tako i uz međunarodnu pravnu i policijsku pomoć, kako bi rasvijetlili prijavljene slučajeve novinarke Danice Nikolić i njenih koleginica.

“Međutim, preduzete mjere i radnje nijesu dovele do utvrđivanja svih činjenica, identifikacije i procesuiranja odgovornih, niti su napravljeni koraci na utvrđivanju postojanja veze između upućenih prijetnji novinarkama i njihovog ličnog svojstva, kao motiva mržnje, koje može da se ogleda u njihovom polu, odnosno rodu, kao i novinarskim aktivnostima i doprinosu javnoj raspravi”, navodi se u mišljenju Ombudsmana.

“Iako policijski službenici nisu ostali pasivni u odgovoru na podnijete prijave, nisu uspjeli uspostaviti jasnu vezu između napada i motiva za targetiranje novinarki na osnovu njihovog rada i pola. Prema standardima Evropskog suda za ljudska prava, državne vlasti, poput policijskih službenika i tužilaca, moraju uzeti u obzir ranjivu poziciju novinara kada su napadnuti”, kazao je predsjednik SMCG, Radomir Kračković.

“Identifikovanje počinilaca i utvrđivanje njihovih motivima od ključne je važnosti kako bi se novinari osjećali zaštićenima, i na kraju odvratili počinioce od ponavljanja istih krivičnih djela,” izjavila je predsjednica Evropske federacije novinara, Maja Sever.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi