Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Udruženje novinara Crne Gore: Vlada povećavanjem PDV na štampu pokazuje brigu za sveukupni kulturni razvoj Crne Gore i njegovog društva
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

01. 08. 2024.

Izvor: uncg.me

Udruženje novinara Crne Gore: Vlada povećavanjem PDV na štampu pokazuje brigu za sveukupni kulturni razvoj Crne Gore i njegovog društva

Plan Vlade Crne Gore da poveća PDV na knjige, štampu, monografske i serijske publikacije, autorska prava, kao i na usluge u oblastima obrazovanja, književnosti, umjetnosti, nauke i sporta pozitivno će uticati na pristup kulturi, obrazovanju i nauci, otežavajući već tešku situaciju za građane i institucije u ovim sektorima.

U namjeri da se kulturi prida više pažnje, ovakav potez Vlade Crne Gore pokazuje brigu vlasti o kulturnom razvoju crnogorskog društva.

UNCG smatra da  više cijene knjiga i štampe mogu samo povećati  pristup kulturnim resursima.

To može vrlo dobro da utiče na obrazovanje, a knjige i štampa igraju važnu ulogu u očuvanju kulture i podsticanju kritičkog mišljenja i kreativnosti. Viši PDV pozitivno će uticati i na autore i izdavače, jer će povećati njihove prihode i mogućnost ulaganja u nove projekte.

Takođe, odluka Vlade Crne Gore o povećanju PDV, posebno za štampane medije biće ljekovita, da se uspostavi red i finansijska disciplina koje nije bilo za vrijeme predhodnog režima, kao i od predhodnih Vlada od 30.avgusta 2020.godine.

Konačno će se ovakvom odlukom štampani mediji primorati da poštuju novi set medijskih zakona, posebno kada je upitanju primanje novinara i saradnika. Konačno znaće se kuda idu evri čiji put do sada niko nije kontrolisao.

Takođe, podržavamo inicijative za jačanje javno-privatnih partnerstava u ovim sektorima, što može donijeti dodatne prihode bez dodatnog opterećenja građana.

UNCG će nastaviti da podržava Vladu, koja želi svojim postupcima promoviše dostupnost medija, posebno štampanih, kulture, nauke i sporta za sve građane Crne Gore.

UNCG takođe podržava Vladu kada je upitanju ulaganje sredstava u cjelokupni medijski sektor, time i štampane medije, koji na godišnjem nivou, prema novom setu medijskih zakona iznosi 2,5 miliona evra, kroz Fond za podršku medija.

Predsjednik: Tihomir Burzanović

Generalni sekretar Ivan Milošević

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi