Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Slobodna Bosna meta kampanje tabloida iz Srbije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

29. 07. 2024.

Izvor: Medijacentar Sarajevo

Slobodna Bosna meta kampanje tabloida iz Srbije

Redakcija Slobodne Bosne jučer je objavila saopštenje u kojem ističe da je pod velikim pritiskom i prijetnjama sudskim procesima nakon objave navoda o interesnim vezama pojedinih medija sa kosovskom adresom sa vlastima u Republici Srbiji.

U saopštenju su objavili i skrinšotove stranica tabloida i medija iz Srbije, poput Informera, Alo!, Pinka i B92, sa naslovima u kojima se insinuira da ovaj medij, koji tablodi zovu islamistički, vodi kampanju protiv predsjednika Aleksandra Vučića i Srbije.

„Slobodna Bosna posljednjih nekoliko godina na meti je brutalnih napada medija iz Srbije koji kontroliše režim Aleksandra Vučića. Ovi napadi su nedavno eskalirali do te mjere da se Slobodna Bosna otvoreno označava kao ‘islamistički’ i ‘džihadistički’ portal, što je klasična laž i opasno podmetanje što mogu potvrditi svi oni koji rad Slobodne Bosne prate godinama, od naših čitatelja do brojnih predstavnika i institucija međunarodne zajednice s kojima sarađujemo”, stoji u saopštenju.

Dodaju da je vrhunac kampanje protiv Slobodne Bosne uslijedio prije nekoliko dana kada su objavili tekst u kojem navode da su pojedini mediji u regionu pod režimom Aleksandra Vučića. Dodali su da nijedno novinarsko udruženje iz BiH ili regiona u proteklim godinama nije reagovalo i osudilo tu kampanju.

SafeJournalists mreža u srijedu je objavila da je javni emiter Kosova emitovao navode iz Slobodne Bosne da su kosovski mediji Nacionale i Periskopi pod kontrolom Srbije i njenog predsjednika Aleksandra Vučića, nakon čega su poslanici vladajuće stranke Kosova Pokret Samoopredeljenje (Vetevendosje) pokrenuli onlajn kampanju protiv kosovskih medija.

Iz SafeJournalists mreže su naveli da je kampanja eskalirala u prijetnje prema svim medijima na Kosovu te da je jedan od poslanika pozvao tužilaštvo da istraži kosovske medije kako bi se utvrdilo da li Srbija finansira online medijske platforme na Kosovu. Naveli su i da su se poslanici vladajuće partije pozivali na “neprofesionalan članak Slobodne Bosne bez dovoljno valjanih argumenata i činjenica”, te da se članak oslanja na izjave Bobana Bogdanovića, koji se identifikuje kao srpski politički disident.

Redakcija Slobodne Bosne je u saopštenju osudila sve napade na novinare od pojedinih političkih zvaničnika na Kosovu i u Srbiji i odbacila kao neosnovane analogije da je rad Slobodne Bosne dao povod za to.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi