Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  BH novinari: Dodikovi obračuni s medijima su na granici patološke mržnje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

21. 11. 2023.

Izvor: N1, Udruženje BH novinari

BH novinari: Dodikovi obračuni s medijima su na granici patološke mržnje

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ponovo je juče na pres-konferenciji napao i optužio televiziju N1 da radi protiv RS, te izjavio da ima službu koja prati rad tog medija. Nakon pres-konferencije, nazvao je na telefon novinarku N1 Snežanu Mitrović te joj je prijetio, psovao i vrijeđao. Mitrović je za N1 izjavila da se nakon svega osjeća uznemireno i ugroženo.

Upravni odbor Udruženja BH novinari ocijenio je uvredljivim i neprimjerenim napad na novinare i urednike televizije N1 tokom obraćanja Milorada Dodika na jučerašnjoj pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Dodik je ponovo optužio televiziju N1 kako je „dio politike koja ruši RS“, da „lažu i podvaljuju“ te da imaju „antisrpski narativ”, objavili su iz Udruženja BH novinari.

Iako je više puta ponovio da se njegove optužbe ne odnose direktno na novinarku N1 Snežanu Mitrović, koja je izvještavala sa pres-konferencije, BH novinari napominju da je Dodik na potpuno neprihvatljiv način uzeo mikrofon iz ruku novinarke, uz komentar da to radi kako se  „novinarka N1 ne bi loše osjećala“. Dodaju da je Dodik jasno stavio do znanja kako ima službu koja prati sve ono što radi ovaj medij i još jednom naglasio da N1 treba zabraniti rad jer je  „subverzivni državni element“.

„Sramotni su i na granici patološke mržnje višegodišnji obračuni Milorada Dodika sa medijskim djelatnicima te njegovo kontinuirano uzurpiranje javne političke funkcije za lični obračun sa novinarima/kama i medijima koji kritikuju Dodikove odluke ili mu postavljaju legitima pitanja od javnog značaja“, naveli su iz Udruženja BH novinari.

Posebno su istakli izjavu Dodika o „praćenju“ onoga što radi N1 televizija i njeni novinari i novinarke. Napomenuli su da prisluškivanje i praćenje novinara i novinarki prestavljati ozbiljan zakonski problem i nedozvoljeno političko i institucionalno uplitanje u rad medija.

Objavili su da će BH novinari zatražiti zvanični odgovor od državnih agencija SIPA i OSA, koje moraju obavijestiti javnost o tome da li je i na osnovu čijeg zahtjeva ili odluke omogućeno praćenje i prisluškivanja novinara i novinarki N1 televizije ili bilo kojeg drugog medija u Bosni i Hercegovini.

N1 je danas objavila da je novinarka N1 televizije juče dobila poziv iz Kabineta predsjednika RS. Dodik ju je putem telefona vrijeđao, psovao i galamio na novinarku zbog teksta koji je objavljen na N1.

“Vrlo je opasno što je novinarska zajednica oguglala na takav vid napada. Ja sam danas možda malo i razočarana, jer je generalno medijski prostor ostao nijem na ono što je jučer izrečeno na pres-konferenciji. Ne treba meni advokat niti odbrana, ja se branim svojim čestitim radom već 20 godina. Ali, kada funkcioner prizna da ima službu koja prati rad novinara, to je vrlo opasno i za mene indikativno“, izjavila je Mitrović.

“Gospodin Dodik je negodovao i vikao zbog teksta objavljenog na portalu N1. Krenuo je da viče i psuje, bilo je vrlo lično i neugodno. Vrlo stresno. U toj minuti razgovora upotrebljavao je nepristojne riječi, psovao je, koristio je riječi na ‘j’. Ja nisam tako vaspitana da ponavljam te riječi”, rekla je Mitrović.

Ona je sve prijavila Liniji za pomoć novinarima, a u policiju do sada nije išla jer nema tonski zapis poziva.

Zbog ovog napada oglasili su se iz Ureda Evropske unije u Sarajevu odakle su upozorili na zabrinjavajući trend javnih napada na novinare, te pozvali Dodika i vlasti RS da u potpunosti poštuju prava novinara.

Iz N1 su izjavili da je tek nekoliko medija objavilo informacije o napadu na Mitrović te da se nisu oglasila ni novinarska udruženja.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi