Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Brutalno pretučeni novinar za N1: Imam devet šavova, ali sve sam zapamtio
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

21. 08. 2023.

Izvor: N1

Brutalno pretučeni novinar za N1: Imam devet šavova, ali sve sam zapamtio

Prijetnje, političke pritiske, prijetnje smrću, online nasilje – sve to doživljavaju novinari u BiH. No, ponekad ne završi sve na verbalnom nivou nego novinari budu i fizički napadnuti. U Brčkom je napadnut novinar Mirza Dervišević.

Umjesto odmora u svom gradu novinar Mirza Dervišević zadobio je tjelesne povrede. Napadnut je sinoć u 22h kada je bio sa svojom majkom. Napadač ga je udario s leđa.

“Ja sam se okrenuo i pogledao imao je fantomku žutu udario me još jednom i vidio sam taj željezni bokser i evo možete vidjeti… devet šavova je tu. Ja sam bio razuman jer sam kroz studiranje imao borilačke vještine i trčao sam za njim i postoji jedna sporedna ulica gdje ga je čekalo auto za bijeg. Ja sam ga stigao i uputio jedan udarac”, prepričava nam Dervišević.

Napadač uzvraća, a onda Dervišević osjeća slabost, gubi dah. Auto se udaljava. On je potom primljen u Urgentni centar Brčko distrikta. S obzirom na to da je siguran da je napadnut zbog svojih tekstova odbio je da prenoći tu jer je pisao i o imenovanjima u ovoj ustanovi.

“Jedan harmonikaš kako ga mi nazivamo, a što i jeste, je direktor zdravstvene ustanove. I često smo to kritikovali i zbog tog straha nisam imao povjerenja da prenoćim tu”, naglasio je.

Na portal uTimes Dervišević je kritikovao političke elite u ovom gradu. Posljednji tekstovi vezani su za pokušaj smjene aktuelnog gradonačelnika i političke poteze bivšeg gradonačelnika Eseda Kadrića. Iz Vlade traže reakciju.

“Energična reakcija nadležnih institucija na otkrivanju i kažnjavanju odgovornih treba da pokaže da je Brčko distrikt BiH sredina u kojoj postoji nulta tolerancija prema svim aktima nasilja, bez obzira na motiv, a naročito ako je ono povezano sa medijskim izvještavanjem”, saopštili su iz Vlade Brčko distrikta.

Iz Policije Brčko distrikta kažu da preduzimaju sve radnje. Dervišević im je do u detalj opisao cijeli događaj.

“Zapamtio sam automobil koji je bio marke Pežo sive boje, opisao sam i to policiji. Iskreno, ovako jednostavan slučaj gdje imate… marku vozila i gdje imate boju vozila i u kojem je smjeru otišao, a Brčko distrikt je pokriven video nadzorom”, poentirao je Dervišević.

Ovaj napad je alarmantan i iz Udruženja BH novinari traže promptnu reakciju. Prema podacima u BiH u čak 70% slučajeva iza napada i prijetnji stoje političari, osobe na javnim funkcijama.

Ovaj napad nije izoliran slučaj. Prije mjesec dana u Sarajevu nepoznate osobe provalile su u stan jednog od urednika Žurnala i novinarke ovog medija. Provalnici su odnijeli dva laptopa.

U martu su oštećeni automobili novinara Nikole Morače i urednika portala Buka Aleksandra Trifunovića, nakon čega ih je predsjednik RS optužio da su sami inscenirali napad.

Prema analizama politički pritisci i napadi na novinare i novinarke povećali su se za 40 posto u prošloj godini u odnosu na 2021. 2023. godina prati taj trend. Rijetki su slučajevi koji dospiju do suda, ističu BH novinari. Jedan od rijetkih slučajeva je presuda Nedeljku Dukiću koji je dobio četiri godine zatvora za pokušaj ubistva Vladimira Kovačevića. Napadnuti Mirza Dervišević osim rana na tijelu nosi i traumu koju povećava sumnja da li će napadači biti privedeni pravdi.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi