Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Reagovanje UNCG: Tražimo reakciju Međunarodne federacije novinara, Danijelu Simiću mora biti obezbjeđena sloboda kretanja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

18. 08. 2023.

Autor: UNCG Izvor: UNCG

Reagovanje UNCG: Tražimo reakciju Međunarodne federacije novinara, Danijelu Simiću mora biti obezbjeđena sloboda kretanja

Udruženje novinara Crne Gore (UNCG) saopštilo je da je iznenađeno zabranom predsjedniku Udruženja novinara Republike Srpske Danijelu Simiću da uđe u Hrvatsku, ističući istovremeno i protest zbog tog čina vlasti u Zagrebu. UNCG poručuje da profesija novinara, kojom se Simić bavi profesionalno, ne smije se kažnjavati stvaranjem zabrane kretanja , već treba pomagati i afirmisati.

U saopštenju UNCG se podsjeća se da je pravo na rad i pravo na slobodu kretanja jedno od osnovnih ljudskih prava, a Hrvatska kao članica Evropske Unije treba da garantuje slobodu kretanja i pristup informacijama novinarima.

-UNCG poziva generalnog sekretara Međunarodne federacije novinara (IFJ) gospođu Maju Sever, koja je iz Hrvatske, da reaguje na ovako nemile scene, sobzirom da je na pomenutu funkciju došla upravo svojom borbom za prava novinara u Hrvatskoj i šire, saopštilo je ovo Udruženje.

UNCG diže glas i protiv svih udruženja novinara i Regionu i Evropi, koji “gromoglasno” ćute ovih dana dok im se kolegi Simiću ne da ni slobodno kretanje da bi obavljao svoj posao i zadatke svoje matične kuće RTRS.

UNCG daje punu podršku kolegi Simiću u njegovom profesionalnom i nepristrasnom radu u čemu su se mogi uvjeriti svi oni koji prate njegove rada.

Novinar Danijel Simić zadržan je juče na graničnom prelazu Batrovci sa hrvatske strane, gdje je čekao tri sata bez ikakvog obrazloženja, zatim je priveden na informativni razgovor, a potom mu je uručeno rješenje o odbijanju ulaska u zemlju.

Na rješenju nije naznačeno da li je Simiću trajno zabranjen ulaz.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi