Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Udruženje Umbrella: Upad u stan novinara Žurnala u Sarajevu pokušaj zastrašivanja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

17. 07. 2023.

Izvor: Beta

Udruženje Umbrella: Upad u stan novinara Žurnala u Sarajevu pokušaj zastrašivanja

Udruženje „Umbrella“, koje okuplja 13 istraživačkih nezavisnih medija u BiH, izrazilo je duboku zabrinutost zbog provale u stan jednog od urednika sarajevskog magazina „Žurnal“ Eldina Karića i novinarke Žane Karić Gauk, zahtevajući od policijskih organa i pravosudnih institucija da odmah pronađu odgovorne osobe i kazne ovakav vid pretnji i ugrožavanja bezbednosti novinara u BiH.

„Da je ovaj razbojnički čin samo pokušaj zastrašivanja, i to nakon bezbroj fizičkih napada, pretnji, slap tužbi i naručenih poreskih inspekcija kojima je izložena redakcija Žurnala već 14 godina, koliko i postoji, govori i činjenica da je stan temeljito, vrlo profesionalno i precizno ispreturan, te da osim dva laptopa nisu odneti ostali predmeti od vrednosti“, navedeno je u saopštenju ovog udruženja.

Ističući da je od različitih političkih i ekonomskih centara moći stvorena atmosfera nekažnjivosti napada na novinare, ponižavanja, omalovažavanja, kao i da pravosudne institucije nisu dovoljno efiksane kada se radi o procesuiranju napada na novinare, iz ovog udruženja su ocenili da to dovoljno govori o razrađenom sistemskom mehanizmu pokušaja gušenja slobodnih glasova, kao i nivou medijskih sloboda i bezbednosti medijskih radnika u BiH.

„Pozivamo nadležne institucije na efikasno postupanje u ovom, ali i svim drugim slučajevima ugrožavanja ljudskih prava novinara, jer to jeste i može biti jedina realna mera spremnosti institucija da se zaštite medijski delatnici, a time i pravo građana na informisanje u javnom interesu“, naveli su u saopštenju.

Izostanak takve reakcije, dodali su, „dodatno će ugroziti slobodu medija, bezbednost novinara i potkopati temeljne vrednosti demokratije“.

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi