Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Republika Srpska: Za uvrede u medijima kazna do 50 hiljada evra
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

06. 03. 2023.

Autor: Mladen Kremenović Izvor: Politika

Republika Srpska: Za uvrede u medijima kazna do 50 hiljada evra

Za uvrede u medijima i na javnim skupovima predlažu se kazne od 5.000 do 50.000 evra, vlasti RS tvrde da ne remete slobodu govora

„Flaster na usta ili drakonske kazne”, naslovi su medija koji su izveštavali sa konferencije za novinare na kojoj su predstavnici Vlade RS predstavili zakon na osnovu kojeg će, kada i ako bude usvojen, kleveta i uvreda biti tretirane kao krivično delo.  

„Zakon nije usmeren protiv slobode govora”, uverava novinare ministar pravde RS Miloš Bukejlović.    

„Ko uvredi drugoga kazniće se novčanom kaznom od 5.000 do 20.000 maraka (2.500 do 10.000 evra). Ako je delo učinjeno putem štampe, radija, televizije ili drugih sredstava javnog informisanja, na javnom skupu ili na drugi način, kazniće se novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 konvertibilnih maraka (5.000 do 25.000 evra)”, izjavio je Miloš Bukejlović, ministar pravde RS.

Zakon propisuje i kazne za onog ko o drugom iznosi ili pronosi neistine koje mogu da škode njegovoj časti ili ugledu, znajući da je to što iznosi ili pronosi neistina. Kazne za to su od 4.000 do 15.000 evra, a ako je delo učinjeno putem štampe, radija, televizije ili putem društvenih mreža, na javnom skupu ili na drugi način, zbog čega je ono postalo dostupno većem broju lica, kazna je od 7.500 do 40.000 evra. Najviša kazna je 50.000 evra.

U prvim komentarima novinara navodi se kako su kazne ogromne pa strahuju da bi mogle da utiču na rad medija i novinara, ali ističu da predstavljena rešenja na prvi pogled nisu dramatična kao što se pretpostavljalo u prvi mah, jer ne predviđaju zatvorsku kaznu za izgovorenu reč, to jest za izrečenu uvredu ili klevetu.

Ni međunarodne organizacije ni zapadni predstavnici ne odobravaju postupak u koji je krenula RS, a koji podrazumeva usvajanje zakona u Skupštini RS u formi nacrta, a potom javnu raspravu i nakon toga usvajanje konačnih rešenja. 

Misija OEBS-a u BiH najavu Vlade RS vidi kao krupan korak unazad. Veće za štampu i onlajn medije BiH ovaj korak Vlade RS opisuje kao „ugrožavanje ionako upitnih medijskih sloboda i prava na slobodu izražavanja”. Udruženje novinara BiH „poziva međunarodne predstavnike da spreče kriminalizaciju klevete”, navodeći da bi usvajanjem tog zakona bile „ugušene slobode medija i nezavisno istraživačko novinarstvo”, dok se za visoke kazne koje su predviđene navodi da su „institucionalni pokušaji zastrašivanja novinara i uvođenja autocenzure”.   

Ministar pravde Miloš Bukejlović uverava da su odredbe pripremane u skladu sa zakonima Evrope, te da ni za jednu od odredbi ne postoji predviđena zatvorska kazna, ali ističe da se menja proces, jer on neće, kao do sada, biti građanska parnica.

Predsednik Srpske Milorad Dodik veruje da „najviše galame dižu neki faktori i neke ličnosti koji su koristili neistine na javnoj sceni”. Kaže da će osnova za donošenje novog zakona biti najbolja rešenja iz EU.  

„Neke zemlje to imaju i mi smo uzeli njihove prakse i to ćemo, naravno, i primenjivati. Ovo nije upereno ni protiv jedne delatnosti, ni protiv novinara, ni protiv bilo koga. Već protiv ovih koji javni prostor i savremeni informativni prostor zloupotrebljavaju putem anonimnih i bilo kojih drugih stvari. Pokušaćemo da uredimo sistem u kojem će za to da postoji odgovornost”, rekao je Dodik. 

Izvor: Politika

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi