Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Napadači na splitsku novinarku dobili zatvorsku kaznu, ali neće je služiti! Šušak Živković: ‘Nadam se da se ovo više nikome neće dogoditi‘! Okrivljenik opet optužio medje...
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

07. 11. 2022.

Autor: Gabrijela Radanović Izvor: Slobodna Dalmacija

Napadači na splitsku novinarku dobili zatvorsku kaznu, ali neće je služiti! Šušak Živković: ‘Nadam se da se ovo više nikome neće dogoditi‘! Okrivljenik opet optužio medje...

Na Općinskom sudu u Splitu je donesena nepravomoćna presuda prema kojoj je Tonćiju Čukušiću izrečena kazna od sedam mjeseci, a Antoniju Čukušiću od osam mjeseci zatvora zbog napada na novinarku Živanu Šušak Živković u crkvi na Sirobuji u travnju 2020. godine.

Obojici je kazna zatvora zamijenjena radom za opće dobro, na način da će se jedan dan zatvora zamijeniti s dva sata rada.

Antonijo Ćukušić dužan je naknaditi oštećenoj novinarki imovinskopravni zahtjev u iznosu od tri tisuće kuna u roku od 15 dana od dana pravomoćnosti presude, ali je dužan i sudu naknaditi troškove postupka u paušalnom iznosu od tisuću kuna.

Tonći Ćukušić dužan je sudu naknaditi troškove postupka u vidu sudskomedicinskog vještačenja ozljeda oštećene Živane Šušak Živković po vještaku medicinske struke dr Antoniju Alujeviću u iznosu od dvije tisuće kuna, za pristup na raspravu pred sudom u iznosu od 720 kuna odnosno paušalnu svotu od tisuću kuna.

- Drago mi je da je poslana jača poruka da je takvo ponašanje neprihvatljivo. Nadam se, što govorim od početka, da se ovo nikada više i nikome više neće dogoditi. Ne samo novinarima, nego bilo kome tko obavlja svoj posao i radi pošteno i dobro jer nema potrebe da je izložen bilo kojoj vrsti nasilja.

Imam još jednu poruku, osobno bi voljela da se ovom momku od 24 godine koji je prema presudi nasrnuo na mene pomogne i da ga se vrati na pravi put. On je na početku svog života i apeliram da mu se pomogne – kazala je novinarka Šušak Živković.

Zatvorska kazna zamijenjena je za rad za opće dobro, a Šušak Živković, ističe da je to dovoljno snažna poruka.

- Nikada mi nije bilo u interesu da netko ide u zatvor. Mislim da se s tim ne bi ništa dobilo, dapače, ali i ovako je dovoljno jako i dovoljno dobro – rekla je Šušak Živković.

Nakon čitanja nepravomoćne presude, izjavu za medije dao je Tonći Ćukušić.

- Drago mi je da ste u ovolikom broju stigli i da ste zainteresirani za istinu i pravdu, ali nažalost  u ovom slučaju od istine i pravde nema ništa. Tijekom cijelog ročišta sve je dokazano, znači niti jednog dokaza nema da smo sin i ja počinili ovo što nam se stavlja na teret, a to ćemo u međuvremenu dokazati daljnjim sudskim postupkom – kazao je Tonći Ćukušić i naglasio da ‘će nas jedino istina osloboditi‘.

- Prilikom procesuiranja treće osobe koja je bila na Sirobuji, koja je priznala krivnju i kojoj se ispred kamera vidjelo lice, vi ste novinari prejudicirali, pogotovo "Slobodna Dalmacija" je prejudicirala unaprijed da treba kazniti i druge. Znači, vi unaprijed osuđujete mene, a ničim ni danas nije dokazano – rekao je Ćukušić.

Ćukušić je u jednom trenutku rekao da je sve namješteno, a novinare je zanimalo na što to misli.

- Novinari namještaju. Zašto su Hrvoje Zovko i zamjenica HND-a dolazili na moje ročište? Zašto nisu gospodinu Ivoševiću bili na ročištu? To je interesantno, napa je novinarku – kazao je Ćukušić na što su mu novinari objasnili da ročište u tom postupku još nije zakazano tako da nije bilo ni moguće da dođu

Ovo je druga presuda u istom slučaju napada na novinare na Uskrs 2020. godine pokraj crkve sv. Leopolda Bogdana Mandića na Sirobuji. Podsjetimo, polovicom rujna Ivan Lovrinčević uvjetno je osuđen na šest mjeseci zatvora uz rok kušnje od godine dana zbog napada na snimateljicu N1 televizije.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi