Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  HND: Dežulović je izložen institucionalnom linču!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

08. 11. 2021.

Autor: HND Izvor: HND

HND: Dežulović je izložen institucionalnom linču!

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije osuđuje javni i institucionalni linč kojem je danima izložen novinar Boris Dežulović zbog teksta pod naslovom "Je*o vas Vukovar" objavljenog na portalu N1, u kojem autor problematizira zloupotrebu žrtve grada Vukovara u političke svrhe

Posebno je zabrinjavajuće što takve javne osude prema novinaru iznosi Ministarstvo branitelja institucionalizirajući time linč novinara i zatiranje slobodne riječi. Upozoravamo da je kolega Dežulović u posljednjih nekoliko dana primio više od stotinu ozbiljnih prijetnji i prijetnji smrću od kojih je neke prijavio policiji. HND stoga poziva institucije da ga zaštite od svih oblika zastrašivanja, prijetnji i progona, kao i svakog drugog novinara koji potiče važne javne rasprave kao što je ova.

Dežulovićevi progonitelji uporno i namjerno javnosti podmeću tezu kako je kolega tekstom grubo uvrijedio žrtvu Vukovara i njegovih građana i građanki. Svakome tko je pročitao spomenuti tekst od početka do kraja jasno je kako je namjera autora bila isključivo kritizirati odnos državne i lokalne vlasti prema Vukovaru, odnos u kojemu ga razne političke opcije desetljećima pažljivo balzamiraju kako bi ga zadržale u stanju pogodnom za njihove političke interese, u kojem se njegovo postojanje svodi na mjesto posebnog pijeteta, a ne grada pogodnog za život.

Dežulović s pravom ukazuje na egzodus koji se događa zbog praktičnog zanemarivanja toga grada i izostanak bilo kakve političke strategije osim one komemorativne. Upravo je i samo tu problematiku isticao u svojoj kolumni, koristeći svoj jedinstven, prepoznatljiv stil, a sve u javnom interesu, ponajprije u interesu građana i građanki Vukovara.

Podsjetit ćemo kako se Dežulović tom temom bavi kontinuirano, a za tekst „Vukovar: spomenik mrtvom gradu u prirodnoj veličini“ objavljen 19. studenoga 2013. godine dobio je prestižnu nagradu European Press Prize, europskog Pulitzera za najbolji komentar u konkurenciji više od 400 novinara iz cijele Europe.

Hrvatsko novinarsko društvo smatra da se o temi poput tretmana grada Vukovara gotovo 30 godina nakon njegova razaranja može i mora javno govoriti. U suprotnom dopuštamo višestruku viktimizaciju toga grada, koji ostaje ne samo zarobljen u svojoj spomeničkoj ulozi, nego i lišen svake rasprave o svrsi i učincima takve uloge.

Za Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva,

Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi