Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  HND: Ako ne prestane pravosudna agresija na novinare i medije novinari idu u prosvjede
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

26. 05. 2021.

Autor: Ivica Buljan Izvor: HND

HND: Ako ne prestane pravosudna agresija na novinare i medije novinari idu u prosvjede

Na snazi je pravosudna agresija na novinare i medije i ako se nastavi ovaj sistemski progon organizirat ćemo veliki novinarski prosvjed kako bismo ukazali na ovo za novinarstvo nepodnošljivo stanje, kazao je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko na tiskovnoj konferenciji u Novinarskom domu na kojoj se javnost upozorilo na novi val sudskih presuda protiv medija i novinara te najave serija novih tužbi s traženim visokim odštetnim zahtjevima.

Zovko je također rekao kako su neko vrijeme trendovi bili povoljni kada su u pitanju sudski postupci protiv novinara, ali da je s novim  tužbama taj trend ponovo izokrenut te da tu agresiju progon potiču upravo suci poput najnovije tužbe predsjednika Županijskog suda u Osijeku Zvonka Vrbana, koji je portal Telegram.hr i njihova novinar Dragu Hedla tužio za pet tekstova te traži enormnu odštetu od 100 tisuća eura.

Glavna urednica Telegrama Jelena Valentić istaknula je kako su prije tužbe primili jedno krajnje neprimjereno pismo u kojem sudac Vrban traži odštetu za pretrpljene boli u iznosu od 100 tisuća eura te prijeti da ako to ne plate u roku od tjedna dana  tužbom. - Naravno da za sve ono o čemu je kolega Hedl o imovini Zvonka Vrbana pisao imamo potkrepljeno s činjenicama i argumentima. Sam Vrban se nikad nije odazvao na razgovor premda ga je naš novinar u više navrata zvao da iznese svoju verziju, kazala je Valentić i dodala kako se u redakciji nemaju čega bojati, premda nije ugodno, jer traženi iznos kojim se prijeti bio bi problem za puno veću redakciju i medijsku kuću od Telegrama. Valentić je također spomenula i da se u hrvatskom sudstvu ne primjenjuju presude suda u Strasbourgu, koji je oborio upravo nekoliko tužbi za odštetu, ali one s ne implementiraju i ne ulaze u domaću sudsku praksu.

Zovko je izrazio žaljenje i spomenuo  neke nedavne presude kojima su suci dobili sporove protiv novinara i medija poput presude zagrebačkog Županijski suda koji je poništio nepravomoćnu oslobađajuću presudu za urednicu portala Tris Davorku Blažević u sporu koji je pokrenula sutkinja Vrhovnog suda Senka Klarić Baranović s odštetnim zahtjevom od 150.000 kuna te  svježe nepravomoćne presude protiv potpredsjednika HND-a Gorana Gazdeka kojeg je tužila saborska zastupnica SDP-a Romana Nikolić. U Zadru je u tijeku postupak koji protiv Index-a vodi zadarski  sudac Ivan Marković i traži 99 tisuća kuna odštete. - Duševne boli su, kao što vidimo, u Hrvatskoj unosan biznis i najbolje se liječe visokim odštetnim zahtjevima, s velikom dozom ironije kazao je Zovko te je kazao kako ne misli da se ovo odnosi na sve suce, jer većina radi svoj posao dobro i kvalitetno, ali neki od njih sustavno progone novinare te se upitao se zašto Vrban nije tužio i Zdravka Mamića, nego samo Hedla i Telegram.

Potpredsjednik HND-a Branko Mijić osvrnuo se i na reakciju i osudu čina spuštanja zrakoplova u Bjelorusiji  i hapšenje novinara Romana Protaševiča, od strane premijera Plenkovića, koji je to nazvao nezapamćenim činom. – No to je licemjerje ne samo premijera Plenkovića nego i drugih dužnosnika u EU, koji 2013., nisu reagirali zbog spuštanja zrakoplova Eva Moralesa  pod sumnjom da se u njemu nalazi zviždač Edward Snowden. – No to je samo jedan širi dio priče, a ovdje smo prije svega zbog toga što je cilj ovih najnovijih tužbi iz novinarstva maknuti veliko novinara Dragu Hedla i portal Telegram.hr, kao jednu od rijetkih oaza slobodnog novinarstva. Protiv Hedla su davno išli kalašnjikovima i drugim oružjem  a sada ga pokušavaju slomiti sofisticiranijim metodama, ali neće proći i stajemo do kraja u zaštitu novinarstva i svojih kolega, kazao je Mijić i dodao kao predsjednik Županijskog suda u Osijeku zna sudsku praksu da na sudovima donose presude u korist svojih kolega. – Radi se o znatnim novčanim sredstvima o treba reći da su ti suci u sukobu interesa. Hrvatsko pravosuđe kriminalizira medije i od premijera Plenkovića tražimo zaštitu za novinare i medije, jer je ovo ubitačno za medijski prostor, navodi Mijić i dodaje kako je ovo sistemska graška u našem pravosuđu i Plenković se ne može izvlačiti na trodiobu vlasti. Mijić je podsjetio i na negativno izvješće Freedom Housea o medijskim slobodama u Hrvatskoj , ali na slučaj predsjednika HND-a Hrvoja Zovka, koji je drugi put dobio otkaz na HRT-u.

Zovko je istaknuo da ova praksa tužakanje novinara i medija za krajnji cilj ima finacijsko uništavanje medija i uvođenje autocenzure, zbog čega će posljednice osjetiti ne samo novinari i mediji nego i cijelo društvo. Na kraju je pozvao i predstavnike HRT-a da dođu u HND i preuzmu sramotnu nagradu, kojom je od strane CASE coalition, udruženje nevladinih organizacija diljem Europe, HRT proglašen najvećim europskim ovisnikom o tužbama protiv novinara. - Čestitam 'sivoj eminenciji' HRT-a Mislavu Stipiću, glavnom ravnatelju Kazimiru Bačiću i šefici pravne službe Ivani Orešković Ašonja, te ih pozivam da dođu i preuzmu nagradu koju su zasluženo dobili, kazao je Zovko ustvrdivši kako bi oni, da živimo u normalnoj državi, bili ekspresno smijenjeni.

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi