Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Udruženje novinara Crne Gore uručilo Spomenicu povodom 150 godina novinarstva: Duško Jovanović žrtva vremena kada je bilo opasno pisati!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

18. 05. 2021.

Izvor: uncg.me

Udruženje novinara Crne Gore uručilo Spomenicu povodom 150 godina novinarstva: Duško Jovanović žrtva vremena kada je bilo opasno pisati!

Udruženje novinara Crne Gore odlučilo je da prvu Spomenicu povodom 150 godina novinarstva posthumno dodijeli Dušku Jovanoviću, vlasniku i glavnom i uredniku “Dana”, koji je 27. maja 2004. godine ubijen ispred svoje redakcije.

Jovanović je velika žrtva u vremenu kada je bilo opasno pisati, a posebno protiv tadašnje vlasti na čijem čelu je bio DPS. UNCG smatra da njegova žrtva ne smije biti zaboravljena i jubilej 150 godina novinarstva je pravi povod da Spomenica posthumno bude uručenja njegovoj porodici.

Tihomir Burzanović, predsjednik UNCG, Spomenicu je uručio Danijeli Pavićević, sestri Duška Jovanovića.

-Prošlo je 17 godina od kada je surovo ubijen moj brat Duško za vrijeme diktatorske vlasti Mila Đukanovića. Za to vrijeme sve je urađeno da ubice i nalogodavci ostanu nedodirljivi. Za mene i našu porodicu 30. avgust je dio ostvarenja našeg sna i nada da će zid ćutanja nakon 17 godina konačno biti srušen. Poruke takve sadržine dobila sam i od najznačajnijih predstavnika nove vlade Crne Gore. Činjenica je da smo se za te promjene borili od prvog trenutka i da smo platili najvišu moguću cijenu radi izgradnje pravednije, poštenije i časnije Crne Gore, koja jedino tako može i mora biti vječna. U temelju takve Crne Gore Duško je sebe ugradio. Poštovani prijatelji i kolege, sa iskrenom željom da crnogorsko novinarstvo postane i ostane čvrst branik takve Crne Gore, čestitam vam jubilej – 150 godina novinarstva, izražavam zahvalnost Udruženju novinara Crne Gore na dodjeli Spomenice mom bratu i obavještavam vas da će zauzeti mjesto na zidu pored njegove fotografije, rekla je Danijela Pavićević.

Tihomir Burzanović je istakao da je velika čast da prva Spomenica povodom 150 godina novinarstva u Crnoj Gori bude uručena porodici Duška Jovanovića čime je ispravljena 17-godišnja nepravda prema Dušku.

-Žao mi je što Spomenicu uručujemo njegovoj porodici, a ne njemu, ali život je tako htio, primjetio je Burzanović.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi