Naslovna  |  Aktuelno  |  Putovanje kroz istoriju srpske štampe  |  Iz istorije beogradske štampe  |  Naslovne strane „Novog vremena“ i „Obnove“ u 1941. godini skoro identične
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Iz istorije beogradske štampe

30. 10. 2023.

Autor: Jelena Čolović Izvor: UNS

Naslovne strane „Novog vremena“ i „Obnove“ u 1941. godini skoro identične

Da je neki stanovnik Srbije tokom 1941. godine čitao samo naslovne strane „Novog vremena“ i „Obnove“ imao bi utisak da čita iste novine i bio bi veoma površno informisan, pokazao je uvid u kolaboracionističku štampu s početka rata.

Redakcije dva pomenuta dnevna lista bile su u istoj zgradi. Oba lista su služili za nemačku propagandu i njihov sadržaj bio je strogo cenzurisan, a članovi redakcija su bili poslušni i lojalni okupatorskim vlastima. Postojala je ipak razlika između ovih novina.

 

Nemačka pobeda – pobeda EvropeVICTORIA!

Oba medija centralno mesto na naslovnoj strani tog dana posvećuju Hitlerovom govoru.

Na fotografijama naslovnih strana od 4. oktobra 1941. godine uočavamo u oba lista u  zaglavlju isti slogan


„Novo vreme“ se najviše bavilo servisnim informacijama i oslanjalo se na izveštaje i vesti nemačkih agencija. Na stranicama „Obnove“ bilo je više ideoloških tekstova koji su imali za cilj da ubede čitaoce da je nacistička Nemačka prijatelj srpskog naroda, a da se zemlja obnovila i krenula u dobrom smeru nakon kapitulacije. Uprkos ovoj važnoj razlici u uređivačkim politikama, sadržaj naslovnih strana ovih novina je tokom 1941. godine bio skoro identičan.

Uputstva urednicima dolazila su iz istog centra. Nemci na okupiranim teritorijama nisu ništa prepuštali slučaju pa su i štampu oblikovali po svojoj meri. Naslovne strane su uređivane tako da u prvi plan stave vojne uspehe Nemačke i ubede čitaoce da će Nemci pobediti u ratu vrlo brzo.

Između redova publici je svakodnevno poručivano da treba da se prikloni jačem i da su sve ideje o pružanju otpora okupatoru uzaludne. Na indirektan način stanovništvu je poslata poruka da oni koji „talasaju“ neće dobro proći. To se pogotovo vidi u načinu na koji se izveštava o komunističkim akcijama po Srbiji. Autori tekstova najčešće su komuniste nazivali banditima i teroristima.

Međutim, „Obnova“ je otišla korak dalje pa je komunizam označila kao „kugu koja će biti istrebljena“. Objavljivane su vesti o selima koja su spaljena zato što su stanovnici krili komuniste. Sa stranica „Novog vremena“ poručeno je: „Srpski narode, pred tobom su dva puta: ili ćeš sam onemogućiti te ljude i sprečiti ih u njihovom protivnarodnom poslu, ili ćeš zapasti u novu bedu“.

Taj narativ ljude je trebalo da zaplaši. Stanovništvo je podsticano da se suzdrži od bilo kakvog kontakta sa komunistima i da se prikloni okupatorskoj vlasti.

Od Britanaca, preko Rusa do Amerikanaca – niko nije Rajhu ni do kolena

U kolaboracionističkoj štampi Rajh je predstavljen kao superiorna sila kojoj niko ne može da parira. Vesti o nemačkim uspesima protiv Britanaca bile su na gotovo svakoj naslovnoj strani tokom proleća i prve polovine leta 1941. godine.

„Novo vreme“ je tako pisalo 5. juna da „Nemačko vazduhoplovstvo nastavlja svoju akciju razaranja protiv Velike Britanije“, a u izveštaju koji je zauzeo centralno mesto na naslovnoj strani 13. juna piše „mornarica i vojno vazduhoplovstvo i nadalje su zadavali najteže udarce britanskoj oružanoj sili, britanskoj trgovačkoj plovidbi i britanskoj ratnoj privredi“.

Nakon nemačkog napada na SSSR, istočnom frontu je posvećivano najviše pažnje. Naslovi kolaboracionističkih listova koji su se odnosili na događaje sa frontova bili su veoma slični. O svakom i najmanjem uspehu nemačke vojske izveštavano je preuveličano i svaki poraz savezničkih snaga opisivan je kao „poguban“, „uništenje“, „potpuni slom“ i slično.

Novinari više nisu čekali da nemačka vojska zauzme teritoriju/grad pa da onda o tome pišu, već su čitaoce obaveštavali o tome šta će se desiti u budućnosti. Tako je centralno mesto na naslovnoj strani „Novog Vremena“ 24. oktobra posvećeno tekstu u kom piše da će Moskva uskoro pasti. Iako su nemačke trupe bile blizu Moskve, ovaj grad nikada nije došao u njihove ruke.

Tokom decembra su Nemci počeli da se povlače i njihova pozicija na istočnom frontu značajno se pogoršala. Međutim, na naslovnim stranama „Novog vremena“ i „Obnove“ o tome nije bilo ni reči. Istočni front je nestao sa naslovnih strana, ali u to vreme Japan ulazi u rat pa je fokus pomeren na Pacifik. Iz dana u dan pohvalno se izveštavalo o sposobnostima japanskih vojnika.

U izveštajima sa fronta nema podataka o gubicima sila osovine pa se stiče utisak da nijednog vojnika nisu izgubili i da je njihova vojna oprema ostala netaknuta, dok je stvarno stanje bilo drugačije. Nemci su prikrivali poraze. Želeli su da održe ugled nepobedive i najjače sile koja će pokoriti Evropu i svet.

Izveštavanje o SAD-u: štrajkovi, neredi i haos

Amerika, iako u tom momentu nije bila u ratu, privlačila je veliku pažnju pa su tekstovi o dešavanjima u SAD-u bili veoma čitani.

Kolaboracionistički listovi pisali su o SAD-u kao zemlji koja je u rasulu. Na svakih nekoliko dana na naslovnim stranama ovih listova osvanula bi vest o štrajkovima u velikim američkim gradovima, vest o požarima i stanje u SAD-u je opisivano kao pogubno i loše. Nacistička propagandna mašinerija radila je na tome da SAD stekne lošu reputaciju i da ljudi ovu zemlju percipiraju kao slabog igrača koji ako uđe u rat neće moći u većoj meri da utiče na njegov tok.

Izbor fotografija

Na naslovnim stranama najčešće su prikazivane fotografije nemačkih vojnika u pohodu. Uz fotografije stajali su kratki opisi u kojima su dominirale pohvale na račun sposobne, hrabre i opremljene vojske. Takođe, u više navrata objavljene su slike zapaljenih brodova i podmornica koje prate opaske poput „neprijateljska flota potpuno uništena“. Mape frontova služile su da bi čitaocima slikovito bilo dočarano napredovanje sila osovine.

Portreti poznatih generala takođe su bili objavljivani na naslovnicama. Uz Hitlerove govore koji su prenošeni obavezno je štampana i njegova slika. Isti je slučaj i sa Gebelsovim obraćanjima.

Izbor fotografija nije bio slučajan već je imao za cilj da u pozitivnom svetlu predstavi Rajh, a da umanji značaj i snagu zemalja koje nisu na njihovoj strani.

Domaće teme slabo zastupljene na naslovnim stranama

Na naslovnim stranama „Novog vremena“ i  „Obnove“ bilo je povremeno kratkih i sporadičnih vesti koje su se odnosile na Srbiju. To su najčešće bile naredbe vojnog zapovednika koje su svedene na nekoliko kratkih rečenica.

Vest o kojoj se u većoj meri pisalo tokom 1941. godine, a odnosila se na domaće prilike, bila je imenovanje nove vlade kojom je predsedavao Milan Nedić. Pre imenovanja vlade javnost je pripremana i objavljivani su afirmativni tekstovi o Nediću.

Kada je postavljen za predsednika vlade na naslovnim stranama sve češće su se pojavljivale kratke najave njegovih gostovanja na radiju, a u sutrašnjim brojevima bili su detaljno prenošeni njegovi govori. O novoj vladi se izveštavalo pohvalno.Trebalo je podstaći narod da je prihvati i počne da je poštuje. Nedić je predstavljen kao brižan čovek koji se stara o siromašnima i koji se bori za interes zemlje.

Naslovne strane „Novog vremena“ i „Obnove“ od 1. oktobra 1941. godine. Desni deo naslovnih strana posvećen govoru Milana Nedića, a levi dešavanjima na istočnom frontu. Veoma sličan narativ primetan je na naslovnicama oba dnevna lista.

„Novo vreme“ i „Obnova“ na naslovnim stranama najčešće prenose vesti nemačkih agencija. Domaćim dešavanjima bilo je posvećeno manje prostora i o njima je šturo izveštavano. Sile osovine i kolaboracionistička vlada predstavljene su u pozitivnom svetlu. Stvarana je iskrivljena slika stvarnosti i mnoge informacije su prikrivane. Ovi mediji bili su propagandna, a ne javna glasila.

_________________________________________________________________________

 

Ovaj tekst nastao je  u okviru projekta "Okupirana štampa – Štampa u Beogradu 1941-1944. godine", koji je sufinansiran iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave grada Beograda, Sekretarijata za informisanje 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi