Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija  |  „Nedeljne novine“ pred trećom privatizacijom
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija

15. 10. 2018.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

„Nedeljne novine“ pred trećom privatizacijom

Treća privatizacija bačkopalanačkog lista „Nedeljne novine“ očekuje se krajem godine ili početkom sledeće, što zavisi od Ministarstva privrede, rekao je Udruženju novinara Srbije (UNS) privremeni zastupnik kapitala ovog nedeljnika Zoran Baćina.

Iako je privatizacija „Nedeljnih novina“ drugi put raskinuta krajem oktobra 2016. godine, istoimeni nedeljnik redovno izlazi, a tri zaposlena, koji rade u listu, redovno primaju plate.

„’Nedeljne novine’ ove godine dobile su novac na konkursu za sufinansiranje medijskih projekta u Bačkoj Palanci. Projekat uključuje i pisanje o nacionalnim manjinama, jer  u okviru novina ima i sadržaja na slovačkom i mađarskom jeziku“, rekao je UNS-u Baćina i dodaje da „list ima dobru saradnju sa opštinom“.

Baćina kaže da je bilo pokušaja da zaposleni u ovom listu dobiju pravo da se na njih prenesu besplatni udeli.

„Sastali smo se sa predstavnicima Ministarstva privrede. Međutim, zaposleni u listu su upisali besplatne akcije državnih preduzeće odnosno, 'Dinkićeve akcije', tako da nemaju pravo na besplatne akcije. Takođe, vrednost akcija novina nije velika i iznosi ukupno oko 10 hiljada evra, više je u pitanju brend“, kaže Bećina.

Podsetimo, „Nedeljne novine“, koje izlaze 53 godine, privatizovane su u dva navrata.

Poslednji vlasnik ovog lokalnog lista bio je Milojko Pavlović iz Novog Sada, koji ih je 2015. godine kupio za 34 hiljade evra. Međutim, na otvaranju ponuda za kupovinu, njega je zastupao Srđan Vučurević, inače jedan od bivših vlasnika ovog nedeljnika sa kojim je raskinuta prva privatizacija, zbog nepoštovanja ugovora.

Inače, Vučurević je bio jedan od zastupnika novosadskog privrednog društva „Vojvodina info“, koje je, kako su mediji ranije pisali, vlasnik lokalnih i regionalnih listova iz većine vojvođanskih gradova – Kikinda, Sombor, Zrenjanin, Novi Sad, Bačka Palanka, Subotica i Vršac. Kako stoji na sajtu Agencije za privredne registre (APR), on je 2. oktobra ove godine dao ostavku na ovo mesto. Osim njega, zastupnik „Vojvodine info“ je i Dušan Stupar, bivši načelnik Državne bezbednosti Beograda 80-ih godina.

Kao i prva i druga privatizacija je raskinuta, zato što Pavlović nije ispoštovao ugovor i uplatio novac za koji je prodat ovaj medij.

Tekst je nastao u okviru projekta „Višejezični mediji tri godine posle privatizacije“ koji je sufinansirao Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi